The Naked and Famous @ Paradiso, Amsterdam

Weet je nog? Die hit van?The Naked and Famous? Bijna drie jaar geleden hoorden we hem overal en zongen we allemaal mee. ‘We’re only young and naive still / We require certain skill’. En hoe wáár was dat toen ook voor deze Nieuw Zeelanders. Amper twee jaar bij elkaar werd debuut?Passive Me Aggressive You?(2010) opgenomen en volgde al snel een contract bij Universal. Veel te snel stonden ze op podia die ze eigenlijk niet helemaal aan konden. Soms deden ze dezelfde stad zelfs meerdere keren aan. Binnen twee jaar speelden ze meer dan 200 shows in 24 landen. En toen was er deze zomer die notoire moeilijke tweede, die de naam?In Rolling Waves meekreeg. De missie was om er een album van te maken dat zich makkelijker liet vertalen naar het podium, zonder dat er continu backing tracks nodig waren. Vertaalt dat zich dan ook in een beter optreden?

Het korte antwoord: ja, dat doet het zeker. En Nederland is deze formatie rond Alisa Xayalith en Thom Powers ook duidelijk niet vergeten. De zaal verkocht zonder problemen uit, ook met geduchte concurrentie uit de hoek van Vampire Weekend (in de HMH) en Avenged Sevenfold (in het Ziggo Dome). Net voor aanvang van de hoofdact staat er nog een flinke rij voor de deur. En het publiek heeft er zin in. Een luisterconcert is dit niet, en dus wordt er flink wat afgepraat. Ook op de balkons blijven mensen niet op hun stoel zitten. En als er meegezongen moet worden tijdens het nieuwe ‘In Rolling Waves’ wordt daar gretig gehoor aan gegeven. Zo zijn er ook helemaal geen backing tracks nodig.

Verdienen doen ze dat ook. Powers is nog steeds niet de meest charismatische zanger, maar dat maakt Xayalith meer dan goed. Vanaf het eerste moment staat ze soms wat onbeholpen grootse gebaren te maken, algemeen in haar element te zijn en de longen uit haar lijf te zingen. Niet altijd helemaal zuiver overigens, maar dat zien we met al die aandoenlijkheid en dat oprechte enthousiasme graag door de vingers. Nu de formatie meer materiaal heeft uitgebracht zit de setlist ook een stuk beter in elkaar dan tijdens de vorige tour. Openen doen ze met de openers van het tweede album, ‘A Stillness’ en single ‘Hearts Like Ours’. Al vroeg is het tijd voor één van die sterkere nummers van het eerste album. ‘Don’t you know people write songs about girls like you?’ klinkt het uit de mond van Powers. En Paradiso ziet dat het goed is.

The Naked and Famous is bij uitstek zo’n band die het grootse refrein opzoekt. Dat doen ze gelukkig uitstekend. Krakers als het nieuwe ‘I Kill Giants’ en Passive Me, Agressive You-tweeluik ‘All of This’ en ‘Punching in a Dream’ doen het ook live uitstekend. Maar ook het meer ingetogen ‘No Way’ vertaalt uitstekend naar het podium. Daarbij is ook voldoende ruimte ingeruimd voor de ruigere kant van het vijftal, wanneer de gitaren van stal worden gehaald en de drummer even los mag. Geen kritische kanttekeningen verder? Jawel. De drummer zit niet altijd even strak in de maat, die bas staat nog steeds absurd hard en voor heel veel muzikale diepgang moet je niet bij deze Kiwi’s zijn. Maar tegen de tijd dat de kenmerkende synthesizer van ‘Young Blood’ door de zaal schalt en het publiek nog één keer uit zijn dak gaat heeft iedereen, de band incluis, een mooie avond gehad. En dat is precies waar we voor komen.