Vampire Weekend @ Heineken Music Hall, Amsterdam

Eerder dit jaar bracht het New Yorkse?Vampire Weekend?in de vorm van?Modern Vampires Of The City?hun langverwachte derde plaat uit. Dit album werd goed ontvangen en leverde de band één minuut op in De Wereld Draait Door én een plekje op?De Wereld Draait Buiten. Het viertal is nu terug voor een eigen show in de Heineken Music Hall en wel op een dag dat het Nederlands Elftal in het nabijgelegen Amsterdam ArenA een wedstrijd speelt.

En zo zitten de Dr. Martens dragende hipstermeisjes in dezelfde trein als volwassen mannen met oranje beenwarmers en leeuwenmutsen. Eenmaal binnen is het Belgische?Puggy?al halverwege hun show. De supportact, die het moet hebben van simpele popliedjes, bevat te weinig branie om echt te boeien. Het publiek vooraan vindt het prachtig, maar de rest van de matig gevulde Heineken Music Hall had liever een andere opwarmer gehad.

01 - Vampire Weekend

Dat gezegd hebbende is het niet eens zo heel raar als men wat lauw reageert op?Vampire Weekend. Natuurlijk, een oorverdovend applaus vult de zaal als de band opkomt, maar als de band instart met ‘Diane Young’ ebt dit al gauw weg. Dit komt echter niet alleen vanwege het feit dat het publiek nog niet voldoende opgewarmd is. De band gebruikte namelijk Drake’s ‘Worst Behaviour’ als intro en omdat dit nummer totaal niet aansluit bij de opener is alle enthousiasme in één klap weg.

02 - Vampire Weekend

In het begin van de set zijn de bastonen te luid en overstemmen de arena-drums het geheel. Er zit weinig beweging in het publiek en dit komt mede doordat de band geen energie heeft die kan overslaan op de zaal. Het geheel is saai; er is weinig te zien op het podium, een show-element ontbreekt en de band bezit ook geen écht enthousiasme.

03 - Vampire Weekend

Na een wat minder begin is de rest van de set qua geluid prima en ook frontman Ezra Koenig is goed bij stem. Hij haalt z’n lijnen zó goed dat je je afvraagt of er niet stiekem een bandje meeloopt. Die liep er ook mee, maar dan voornamelijk bij de vervormde stemmen van Rostam Batmanglij op nummers als opener ‘Diane Young’, hipster-anthem ‘Ya Hey’ en ‘Step’. Opvallend is dat de oudjes veel enthousiaster ontvangen worden dan de tracks van nieuweling?Modern Vampires Of The City. Wellicht komt dat doordat de vrolijkheid en vernuftigheid van die plaat in een zaal als deze niet helemaal lekker overkomt. Of doordat de band vanavond niet in opperbeste doen is. Want ondanks dat het muzikaal prima in orde is, speelt de band vanavond als een reusachtige verpakking voor een klein rotcadeautje. Inhoudsloos, dus.

Tekst: Jeffrey Zweep
Fotografie: Remco Brinkhuis

3 Comments

  • Jullie zijn zeker niet bij hetzelfde concert als ik geweest, want ik heb dit concert totaal anders ervaren.
    Ze waren juist goed erg in vorm en enthousiast, het zijn geen grote praters oké, maar het concert was op geen enkel moment saai te noemen.
    Ik heb ook wat andere recensies gelezen en die geven ook een heel ander beeld van deze show!

  • Ik was wel bij hetzelfde concert en ik ben het met (de conclusie van) de recensie eens: het was een slap optreden van Vampire Weekend. De spannende foefjes van Modern Vampires kwamen live totaal niet over, mede door een te harde bassdrum. En als ik zo vrij mag zijn: ik lees eigenlijk alleen maar recensies (Kicking the Habit, Volkskrant) die het hier mee eens zijn.

Comments are closed.