Avenged Sevenfold @ Ziggo Dome, Amsterdam

Terwijl het Nederlands elftal mag oefenen tegen Colombia en Vampire Weekend?de Heineken Music Hall trakteert op een portie?gesofisticeerde indie rock, maakt Ziggo Dome zich klaar voor een avondje metal met als headliner Avenged Sevenfold. De Amerikaanse band heeft inmiddels laten zien over de capaciteiten te beschikken om een grote stadion-act te worden.

Helaas geen Device als voorprogramma, de nieuwe band van Disturbed frontman?David Draiman heeft?wegens privéomstandigheden de tour afgeblazen.?Daarom mag?de vrij onbekende Zweedse deathmetalband Avatar aan Amsterdam zijn visitekaartje afgeven. In een half uur krijgen we vooral werk van laatste plaat Black Waltz uit 2012.?Een muzikale en theatrale mix van Marilyn Manson en Rob Zombie met een vleugje Rammstein?weet de zaal aardig op te warmen.?De looks van frontman?Johannes Eckerstr?m zou je kunnen ?omschrijven als een ontmoeting tussen the Crow en Alex DeLarge uit Clockwork Orange. Vocaal weet hij goed te vari?ren tussen cleane vocals en grunts.?Zijn vele bedankjes helpen om het publiek?voor zich te winnen?maar het lijkt oprecht. Dat blijkt ook wanneer ze na afloop bij de merchandise staan. De muziek verdient?niets dan lof, de uitvoeringen zijn prima dus het zou me verbazen dat Avatar dankzij deze supporttour geen groter publiek kan aanspreken. Check vooral de visuele videoclip van?‘Black Waltz’.

Afgelopen zomer kon de Californische groove metalband?Five Finger Death Punch?niet aanwezig zijn tijdens Fortarock XL, wat voor een grote teleurstelling zorgde bij metalliefhebbers. Vanavond?weten ze het aardig goed te maken, getuige de reacties van de enthousiaste fans. Luid applaus en gejoel wanneer een groot doek met de bekende boksbeugel van de band verschijnt. Een?flink aantal bezoekers lijkt voor?Five Finger Death Punch gekomen en verlaten de pit na een uurtje. De band bracht dit jaar het tweeluik?The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell volume 1 en 2 uit.?Toch bestaat de setlist vanavond uit?een mix van oud en nieuw werk. ”Open it!”, vraagt zanger Ivan Moody bij het ontstaan van een circlepit.?Met een glimlach op het?gezicht en de?duim omhoog ziet hij dat het goed was. Moody levert zelf meer dan een verdienstelijke bijdrage.?Zijn opvallende stem weet makkelijk over te schakelen tussen melodieuze zanglijnen en stevige uithalen.?Leadgitarist Jason Hook?begeleidt hem passend op een dubbelhalsgitaar. Sowieso krijgen we vanavond heel wat sterke gitaarsolo’s maar ook de zware blastdrums zetten de songs stevig aan. De strot van Moody blijft opvallen, die als een echte support tussen de nummers door met water blijft gooien. Na?het beukende ‘Burn MF’ krijgen we het ingetogen ‘Coming Down’. De aanstekers en mobieltjes gaan de lucht in. A capella vervolgt Moody met een fraai stukje?’Far From Home’?dat overgaat in vaste afsluiter ‘the Bleeding’, de single waar het voor de band allemaal mee begon. Mooi hoe de frontman nogmaals a capella gaat richting de laatste noot.?Goed nieuws voor de Bad Company, zoals Ivan Moody zijn fans noemt, 25 maart komt de band?terug naar Nederland voor een show in?de 013.

Vlammend begint Avenged Sevenfold?aan hun set, letterlijk en figuurlijk. Het doek gaat open, een gigantische schedel met vleermuisvleugels kijkt de bezoekers aan en bij de eerste tonen van nieuwe single ‘Shepherd of Fire’ schieten de vlammen omhoog. Langs alle kanten is er vuurwerk terwijl de band het podium komt opgestormd. Drummer Arin Ilejay, ondertussen gepromoveerd naar vast bandlid, kan meteen aan de bak met de openingstrack van?Hail to the King. Wat een heerlijke opbouw met die daverende drums en knetterende gitaren; een perfecte set-opener. Onmiddellijk gaat A7X verder met ‘Critical Acclaim’, opgedragen aan de originele drummer James?’the Rev’ Sullivan?die overleed in 2010 maar niet wordt vergeten. Zijn?vocalen op de track blijven?als eerbetoon?in tact.?’Welcome to the Family’ is toepasselijk dan weer gericht aan de nieuwe drummer terwijl bassist Johnny Christ een ode krijgt voor zijn verjaardag. De eerste ijzersterke single ?’Hail to the King’ wordt vanavond aan hem opgedragen. Helaas komt de knappe gitaarsolo niet boven de rest van het geluid uit. Geen tijd om te mokken, vier nummers ver en?het zweet gutst alle kanten op. Tieners zoeken de zijkant op vanwege de drukte,?de vlammen op het podium blijven alle kanten op schieten.?Nog maar een nieuwe track, ‘Doing Time’, dat vocaal veel weg heeft van Axl Rose maar gewoon lekker rockt. Gedurende ‘Fiction’ wordt er opnieuw gedacht aan hun bandmaatje the Rev. Niet zo gek, hij was een belangrijke creatieve kracht. ‘Fiction’ is het laatste nummer dat de drummer schreef voor zijn dood. Ook nu worden de vocalen in tact gelaten en krijgen we?eigenlijk een apart duet tussen M. Shadows en the Rev. De betoverende spots doen de rest. Het uitzinnige publiek in de pit wordt regelmatig betrokken en krijgt leuke verhalen te horen over de band en hun avonturen in Amsterdam. Blijkbaar was het ook de favoriete stad van de gestorven drummer.

Veel nieuw werk maar zoals het een echte stadionband betaamt hoort er ook de gebruikelijke gitaarsolo bij. Die is voor Synyster Gates die net als zijn collega Zacky Vengeance nogal bescheiden oogt maar vol humor blijkt te zitten. Daar heeft hij zelfs geen microfoon voor nodig, al doet de zaal alles wat hij?gebaart. De solo op zich is pure klasse. Als de band?zich op deze vlakken blijft ontwikkelen zouden ze wel eens in de buurt kunnen komen van één van hun voorbeelden Metallica. In 2006 hebben ze nog met?de band een tour gedaan. Op de nieuwe plaat hoor je die invloeden terug. Het duidelijkste voorbeeld is ‘This Means War’ dat vanavond nog eens op de setlist pronkt. Het heeft veel weg van Metallica’s ‘Sad But True’. ?Na de gitaarsolo is het tijd voor een gezamenlijke bandjam dat uitmondt in nog een nieuwe track ‘Requiem’.?Als afsluiter gaan ze voor de single dat voor velen de eerste kennismaking was met de band: Bat Country.? “He who makes a beast out of himself, gets rid of the pain of being a man!” De gedachte bij velen in de pit, want het blijft broeierig. Met de toegift is het nog één keer vlammen. Vooral voor de fans van het eerste uur is het een fijn slot. Tijd voor?werk van het tien jaar oude Waking the Fallen met respectievelijk ‘Chapter Four’ en ‘Unholy Confessions’. De sound klinkt veel meer metalcore ge?nspireerd dan recenter werk. Het stelt de oudere helft van het publiek tevreden waardoor iedereen blij naar huis kan. In de zomer komt Avenged Sevenfold terug belooft frontman M. Shadows. Na de show van vanavond is dat geen slechte mededeling.