Simple Minds @ Heineken Music Hall, Amsterdam

Oude rotten zijn het, de heren van Simple Minds. Oprichters Jim Kerr en Charlie Burchill zijn nog steeds van de partij, alsmede drummer Mel Gaynor (die er vijf jaar na de oprichting van de band bij kwam). De overige bandleden zijn pas de laatste jaren actief voor de band, maar nog steeds zijn het oude rotten. De band speelt twee shows in de Heineken Music Hall, wij waren bij de eerste.

Gefronste wenkbrauwen door de hele zaal wanneer support-act Everything Everything (zonder komma!) halverwege het eerste nummer is. Dit is niet wat het publiek verwacht had als opwarmer. Toch slagen de jonge Engelsen erin het publiek grotendeels voor zich te winnen: “Best een leuk bandje wel!” De heren spelen een prima versie van ‘Cough, Cough’, waarna een oudere man in het publiek de band vergelijkt met Golden Earring. Prima opwarmer, maar laat Barry Hay die voorgaande opmerking vooral liever niet horen.

Nee, dan Simple Minds. Met nummers als ‘Waterfront’, ‘I Travel’ en ‘Hunter and the Hunted’ al vrij vroeg in de set, zit de vaart én de sfeer er al meteen goed in. Het publiek reageert enthousiast en danst, zingt en klapt uitbundig mee. Vocalist Kerr staat met een gigantische glimlach op het podium te glimmen, want de beste man heeft zich na drie nummers al helemaal in het zweet gewerkt.

Je verwacht het niet, maar hij haalt zijn vocale lijnen met gemak, zeker in het eerste deel van de show. Pas later klinkt hij wat meer schor, maar dat geeft het geheel net dat aangename rauwe randje. Ook muzikaal staat de show als een huis. Het geluid is goed, zeer goed. Bastonen komen haarscherp door, drums staan perfect in de mix en het gitaargeluid is zeer helder.

Na drie kwartier zakt de show wat in; de vaart is eruit en de band klinkt wat minder sterk. De band herpakt zich, maar komt pas aan het einde van de show weer op het niveau van het begin. Dit einde, met onder andere hits ‘Don’t You (Forget About Me)’ en ‘Alive and Kicking’, is toch waar iedereen voor gekomen is. Bij eerstgenoemde gaan de handen de lucht in en bij laatstgenoemde verandert de Heineken Music Hall even in een karaokezaal. Simple Minds laat vanavond zien nog steeds bestaansrecht te hebben en dat is best knap.