Electric Six @ De Oosterpoort, Groningen

In 2003 scoorde het volkomen onbekende Electric Six twee monsterhits in de vorm van ‘Danger! High Voltage’ en ‘Gay Bar’. Beiden waren afkomstig van debuutplaat Fire en dit waren de twee redenen voor het mainstream succes van de band en de goede verkoopcijfers voor de plaat. Daarna bracht de band met wisselend succes maar liefst negen platen uit, maar door het gebrek aan échte hits werd het succes van de eerste plaat nooit ge?venaard. Album tien, ‘Mustang’, kwam een maand geleden uit en de bijbehorende tour bracht de band naar de Kleine Zaal van de Groningse Oosterpoort. Wij waren erbij.

Eerste support-act Joywride slaan we over en we hadden gewild dat we hetzelfde hadden gedaan bij tweede act Andy D. De beste man staat in afgeknipte shorts en een vissershesje op het podium, waardoor iedereen ziet hoe dik z’n buik wel niet is. Met muziek heeft het weinig te maken en ook de entertainmentwaarde is nihil. De vloer van de zaal staat vol, maar ook een groot deel van het publiek zoekt z’n heil in de foyer.

Natuurlijk is Electric Six ook geen band die bekend staat om z’n serieuze nummers, maar het publiek gaat er wel serieus mee om. De Kleine Zaal staat afgeladen vol, slechts op de tribune is nog een klein beetje plaats. De zeskoppige band heeft in het begin nog wat moeite met het zaalgeluid, die namelijk? behoorlijk rommelig klinkt.

Als de set al na vijf nummers inkakt, is het voor een groot deel van het publiek tijd om bier te halen. Hier komt men, wanneer de band ‘Gay Bar’ inzet, snel van terug. De heren onderstrepen hun flauwe humor door ‘Gay Bar Part Two’ er gelijk achteraan te plakken, maar dit nummer haalt geen moment het niveau van de monsterhit ervoor.

Hierna is het optreden één groot feest, met cultnummers ‘Naked Pictures (Of Your Mother)’, ‘Synthesizer’ en ‘I Buy The Drugs’, maar ook met “die andere monsterhit”: ‘Danger! High Voltage’. De nummers worden woord voor woord meegeschreeuwd en hoe verder in de set we komen, hoe wilder het publiek begint te worden. Er wordt gecrowdsurft, mensen springen het podium op (waarna frontman Dick Valentine door middel van een klap met z’n microfoon op het hoofd van deze fans aan te geven dat het tijd is om te stagediven) en er is iets zichtbaar wat lijkt op een duw en trek-pit. Muzikaal is Electric Six absoluut geen wereldband, maar dat is dan ook niet hun bestaansrecht. Het optreden in de Kleine Zaal van de Oosterpoort was één groot feest en hierdoor is de missie van de avond geslaagd.