Elephant Stone – Elephant Stone

Elephant Stone - Elephant Stone(Album – V2) In het bos op Vlieland staat voor het sfeervolle podium een intrigerend instrument opgesteld tijdens de editie van Into The Great Wide Open eerder dit jaar. Op een laag plateautje staat de sitar te wachten tot het bespeeld zal worden. De man achter het Canadese Elephant Stone, Rishi Dhir, zal het slechts eenmaal bespelen gedurende hun geslaagde optreden op het festival. De klanken van het snaarinstrument verspreiden zich tussen de bomen en betoveren de toehoorders. Op het tweede album, simpelweg Elephant Stone gedoopt, horen we het vaker terug.

Niet verwonderlijk want Dhir is een gewaardeerde sitarspeler die al gastbijdragen leverde aan bands als The Horrors en Black Angels. Dhir, die overduidelijk zijn roots in India heeft, laat dit op nog meer manieren doorklinken in zijn muziek. Zo horen we ook de tabla en meerdere Hindoestaanse invloeden. Volgens Dhir liet hij zich ook inspireren door Bollywood films. Vooral in ‘A Silent Moment’ zijn deze invloeden te horen inclusief fraaie Oosterse zang.

Het resulteert in een kruidig en smakelijk mengsel dat licht verteerbaar is. De psychedelische nummers liggen namelijk prettig in het gehoor en worden nooit te zwaar. De sitar wordt regelmatig subtiel ingezet en eist slechts af en toe echt de hoofdrol op, bijvoorbeeld in ‘The Sea Of Your Mind’. Dit nummer is eigenlijk één grote jam die uiteindelijk eindigt in een heerlijke apotheose met een repeterende sitar en vuurwerk van de elektrische gitaren. Het is het absolute hoogtepunt van de plaat. De sitar bewijst dat het het ultieme psychedelische instrument is. Alles lijkt te gaan zweven op de bijzondere bijna spirituele klanken. Niet verwonderlijk dat George Harrison zich in de sitar verdiepte later in het Beatles tijdperk.

Maar ook de andere nummers mogen er zijn. Want de rest van de plaat staat vol met prettige liedjes. Soms zijn het Beatlesque nummers als ‘Hold Onto Yr Soul’ en ‘Love The Sinner, Hate The Sin’. Het zijn bijna lichte popliedjes, die makkelijk in het gehoor liggen. Of het zijn spetterende gitaarjams die met bezieling gespeeld worden. Rishi Dhir heeft goed begrepen hoe hij de aandacht kan trekken door zich te onderscheiden. Zijn muzikale talent aangevuld met zijn achtergrond is een slimme zet en levert een mooi album op.