The Posies @ P60, Amstelveen

Het geluid van The Posies laat zich niet altijd gemakkelijk omschrijven. De band begon in 1986 met het maken van muziek. Ken Stringfellow studeerde aan de Universiteit in Seattle (band)maatje Jon Auer woonde nog thuis in Bellingham. Stringfellow pendelde op en neer en na hun eerste album welke op cassette (!!) uitkwam sloten Mike Musberger en Rick Roberts zich bij het duo aan. Laatstgenoemden werden later vervangen door Brian Young op drums en Joe Howard op bas. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest binnen The Posies. De band heeft namelijk sinds 1998 niet meer in deze bezetting gespeeld. Als men de laatste jaren The Posies gezien heeft, was dit veelal in minimalistische vorm (lees; alleen Ken en Jon).

img_2771_0

De muziek van The Posies ligt in de lijn van andere college-rockbandjes als Buffalo Tom, Lemonheads, Teenage Fanclub en onze eigen Bettie Serveert. De heren uit Seattle zijn op pad met hun album Amazing Disgrace (1996). Een album integraal spelen is niets nieuws onder de zon. Soms werkt het, soms niet. Het feit wil dat dit specifieke album geen slecht nummer kent. Voor het gemak zijn we er dus maar vanuit gegaan dat het vanavond een feest voor het gehoor wordt.

Stringfellow heeft een paar nummers nodig om zijn stem op te warmen. Tegen de tijd dat de band is aanbeland bij ‘Please Return It’ loopt alles gelukkig op rolletjes. Waar Stringfellow normaal nog wel van de ellenlange anekdotes is jaagt de band de nummers er vanavond vlot doorheen.

De frontman heeft vanavond de rockster-knop omgezet, hij stort zich regelmatig met gitaar ter aarde, balt zijn vuisten en duelleert met Auer op gitaar. Het klinkt allemaal wat potsierlijk ware het niet dat The Posies op wat opstart problemen na vanavond een loeigoede show spelen en ze zich zo’n beetje alles kunnen veroorloven. Stringfellow bedankt zijn bandmaatjes en vertelt dat de band zijn langste relatie ooit is. Hoe hij die relatie ziet blijft een beetje gissen want op het podium staat vooral een frontman met een back-upband. Wellicht is dit waar het ooit fout ging maar ook vanavond is het overduidelijk de Ken Stringfellow-show.

img_2888

In de toegift speelt Eva Auad, waar Stringfellow vorig jaar nog mee op tour was, een liedje mee en is er ruimte voor ander werk. ‘Solar Sister’ en ‘Flavour Of The Month’ doen hopen dat de band volgend jaar met het album Frosting On The Beater langs de Nederlands clubs gaat. Na een lang intro waarin Ken en Jon elkaar proberen af te troeven met slechte covers zet de band het laatste nummer ‘You’re The Beautiful One’ in.

The Posies kunnen, zeker als ze dat willen (dit is niet altijd het geval, dronkenschap heeft menigmaal roet in het eten gegooid) een steengoede show neerzetten. De band speelt strak, de harmonie?n tussen Auer en Stringfellow zijn veelal prachtig en de liedjes vrolijk en goed in elkaar gezet. P60 beleeft een prachtige avond maar je gunt de heren zoveel meer. Een vol Paradiso, wat meer publiek, een beetje erkenning.