Queens of the Stone Age @ Ziggo Dome, Amsterdam

Queens of the Stone Age?is een andere band geworden. De veertigjarige Josh Homme overleefde een bijna dood ervaring op de operatietafel en maakte met?…Like Clockwork?zijn meest persoonlijke en afwijkende plaat tot nu toe. Na een optreden op?Pinkpop en een exclusieve show in Tivoli Oudegracht staat hij met QOTSA vanavond voor zijn grootste zaalshow in Nederland ooit. Een nagenoeg uitverkochte Ziggo Dome maakt zijn opwachting.

01 - Queens Of The Stone Age

De opening van het concert is overweldigend. Iets voor half tien springen de zaallichten uit en beginnen grote geprojecteerde klokken te tikken. Eén minuut staat er op de teller en ondertussen betreed QOTSA onder luid gejuich het podium. Wanneer de tijd verstreken is start het vijftal als vanouds met ‘You Think I Ain’t Worth A Dollar, But I Feel Like A Milonaire’. Ondanks de te hard afgestelde bas, reageert de Ziggo Dome direct enthousiast. Zeker wanneer ook meteen ‘No One Knows’ passeert, het QOTSA-anthem bij uitstek. Voormalig The Mars Volta-drummer?Jon Theodore slaat direct wat drumstokken kapot en in de eerste helft van het optreden strooit de band met hits. Festivalkraker ‘Burn The Witch’ wordt luidkeels meegezongen en ‘Monster In Your Parasol’ walst de Ziggo Dome plat.

02 - Queens Of The Stone Age

Toch blijkt na deze sterke start de wedstrijd nog niet gewonnen voor Homme en zijn kompanen. Halverwege de reguliere set komt er namelijk veel materiaal van ...Like Clockwork?voorbij. Daarvan werken ‘My God Is The Son’, ‘If I Had A Tail’ en – voornamelijk – ‘I Sat By The Ocean’ goed. Maar waar de rustigere (piano)ballads ‘Kalopsia’, ‘Fareweather Friends’ en ‘…Like Clockwork’ op plaat wel weten te overtuigen, slaan deze live dood. Ze vormen samen met oudje ‘I Never Came’ een onhandig geplaatst blok in het midden van de set. Het haalt de vaart er even flink uit en het rumoerige publiek reageert er vrij mat op. Niet dat Josh Homme daar iets om geeft. De onderkoelde frontman blijft “cool as fuck” en steekt rustig een peuk op. “Godverdomme Motherfucker” zegt hij met een brede grijns op zijn gezicht.

03 - Queens Of The Stone Age

Wanneer Homme aankondigt “more songs about fucking” te gaan spelen, slaat de sfeer 180 graden om. Tijdens ‘Sick Sick Sick’ komt de sloophamer weer tevoorschijn, ‘Make It Wit Chu’ krijgt een lome en zwoele uitvoering en in ‘Better Living Through Chemistry’ is er ruimte voor uitgebreide gitaarsolo’s. De band voelt elkaar perfect aan, speelt – zoals we inmiddels gewenst zijn – retestrak en heeft een subliem gevoel voor timing.?In de toegift komt de band het best uit de verf, wanneer achter elkaar ‘Feel Good Hit Of The Summer’, ‘First It Giveth’ en ‘A Song For The Dead’ worden gespeeld. Tijdens dit laatste nummer verandert de Ziggo Dome in een kolkende moshpit. Overweldigend. Ondanks het soms slechte geluid en het onhandig geplaatste rustblok midden van de set bewijst QOTSA vanavond met gemak een zaal van dit formaat aan te kunnen.

Tekst: Daan Krahmer

Fotografie: Remco Brinkhuis