Customs @ Rotown, Rotterdam

Even is het?stil geweest rond de?heren van Customs. Door?het solowerk van zanger Kristof Uittebroek kwam de band?tijdelijk op het tweede plan. Onder zijn middelnamen August Albert bracht hij eind vorig jaar de persoonlijke plaat You Watch Too Many films, My Dear uit. Nu is hij terug met Customs?en geven ze een try-out in Rotown. In een jaar tijd is er wel wat veranderd binnen de band.?Drummer Ace Zec draagt het stokje over aan Yannick De Clerck en saxofonist/toetsenist Maarten Huysmans maakt de overstap van August Albert naar Customs.

Door de toevoeging van?toetsen komt het oudere werk?van het strakke debuut Enter the Characters live nog meer tot leven.?De Leuvense band start echter met twee nieuwe songs, waarvan opener ‘Love to the Lens’?meteen laat horen dat ze zich?nog wel in de?jaren tachtig-sound begeven maar meer de kant van New Romantics opgaan. Denk aan het oudere werk van Duran Duran of ABC. De?mannen?pronken uiteraard deftig in kostuum op de bühne en die aangename bariton van Kristof?verliest geen enkel moment?aan kracht.?De?funky?kwinkslag die merkbaar was op tweede album?Harlequins of Love blijft hangen en?wordt heerlijk aangedikt met disco- en glam-invloeden. Vergeet de referenties aan Editors of Interpol, zoek het meer?in de lijn van?the Scissor Sisters.

Rotown is trouwens gezellig uitverkocht maar reageert pas massaal wanneer ouder werk in de vorm van ‘The Matador’ wordt ingezet. De hooks zijn nog altijd even puntig als?de bakkebaarden van Kristof terwijl?de extra synths aanzetten tot gedans in de zaal. De inleidende baslijn van ‘Velvet Love’ zorgt voor meer geswing al?gaat de eer voor de coolste dansmoves naar de sympathieke frontman. Hij en zijn bruin gelakte laarsjes begeven zich stijlvol over het podium,?de zaal?trakterend op fijn gitaarwerk, afwisselend tussen oud en nieuw werk.?Tijdens ‘Shut Up Narcissus’?pakt saxofonist Maarten Huysmans?even in ware Spandau Ballet-stijl zijn moment centraal op het podium, waar?hij?eindigt met een intense saxofoonsolo.

”Are you with me Rotterdam? Are?you with me?!”,?vraagt Kristof voor de zekerheid, mocht er onduidelijkheid bestaan over de sfeer van vanavond.?Rotown laat zich?vervolgens flink horen. ‘Are You With Me’ is?bovendien de titel van een nieuwe song die opnieuw beschikt over?een vette baslijn en meer elektronica.?Achter de toetsen zoekt Maarten regelmatig oogcontact met?de andere nieuweling,?achter de drums. Het is pas de tweede keer dat ze als band samen op het podium staan. Yannick?heeft geen tijd voor afleiding, hij?lijkt enkel oog te hebben voor zijn drumkit. Samen met de?originele driekoppige frontlinie keren ze?andermaal terug naar hun eerste langspeelplaat. Eerst?via een?ingetogen opbouw?gedurende ‘Where the Moon Spends?His Days’ waar elke echo?nde gitaarriff raak is. Kippenvel. Vervolgens gaan de remmen los met de hit ‘Justine’. Jammer dat Customs in Nederland nooit helemaal?is doorgebroken. ‘The Matador’, ‘Justine’ en ‘Rex’ zijn in Belgi? instant klassiekers en?kunnen ook in Nederland rekenen op een warm onthaal.

Wie weet?of de derde plaat verandering gaat brengen in de populariteit van de Belgen bij ons.?Het album?met de titel The Market wordt eind januari verwacht. Via het nieuwe ‘She is My Mechanic’, waar vrolijk de term?funky time wordt ge?ntroduceerd eindigt de band de reguliere set met gloednieuwe single ‘Hole in the Market’.?In gedachten komen Power Station en?Talking Heads voorbij.?Geen ‘Rex’, de song waar het allemaal mee begon?!?Natuurlijk wel, maar dan in de toegift. Die begint overigens?sober maar heel fraai. Enkel?Kristof en gitarist Jelle Janse nemen?het nieuwe ‘You Don’t Scare Me’ voor hun rekening. Vervolgens is het afsluiten in stijl met, afkomstig van?de eerste twee?albums, de?bekendste singles ‘Rex’ en ‘Harlequins’. Zonder de danspasjes te vergeten krijgen we een vlammend slot. De?riffs razen door de zaal, de synths bewijzen hun meerwaarde. Kristof verwoord het als volgt: ”Derde keer Rotown is de max! Het is nog niet gedaan!” ‘Gimme Entertainment’ zorgt na ruim een uur voor een passend slot.?Maar we hoeven niet lang te wachten op een vervolg. In 2014 komt de band terug voor een volwaardige show. Als daar nog geen sprake van was.

Tekst: Lodewijk Hoebens

Fotografie: Wim Barzilay