Lady Gaga – Artpop

ladygagaartpoproar(Album – Universal)?Na Born This Way komt Artpop, tenminste in de wereld van Lady Gaga. Born This Way was een draak van een album, één grote rotzooi, een miskleun. En Artpop? We zullen het zien, maar met pop-art heeft het weinig te maken. Eerste single ‘Applause’ was prima te behappen, het had wellicht wat minder hitpotentie dan bijvoorbeeld ‘Born This Way’of ‘Pokerface’, maar qua sound zit het nummer prima in elkaar.

Artpop begint in de vorm van ‘Aura’ met wat valse gitaarpartijen die overgaan in grootse alien-achtige beats, gedateerde synthpartijen en slecht hoorbare vocals. Het is een voorbode voor de plaat, heel Artpop (eigenlijk moeten we van Lady Gaga het als ARTPOP typen, maar we laten ons door haar niet de wet voor schrijven) staat vol met zulke flauwekul.

Waar Born This Way vol zat met ingeblikte gedateerde samples, is?Artpop?doorspekt met inhoudsloze pretentieuze rommel. Alsof alle leftovers in de gehele muziekindustrie in een blender zijn gegooid, om daar vervolgens de slechtst mogelijke tracks van te fabriceren. Dit is geen art, dit heeft niets met kunst te maken. Dit komt uit een fabriek.

Lyricaal zou ze in het verleden nog een boodschap hebben gehad, maar voor uw recensent is het onduidelijk wat ze eigenlijk met ‘Aphrodite lady seashell bikini (garden panty), Venus!’ (op ‘Venus’) bedoelt. Er valt eigenlijk totáál geen touw aan vast te knopen. Ook hint ze vaak naar Griekse mythologie, niet alleen in de lyrics, maar ook op de albumhoes. Toegegeven, die is beter dan z’n voorganger.

Lady Gaga gooit het op Artpop over een iets andere boeg, maar het is verre van experimenteel. De hiphop-invloeden zijn allesbehalve origineel en ook de trap/dubstepbeats zijn niet om aan te horen. Maar ook op deze plaat horen we een verdwaalde gitaar (albumhoogtepunt ‘Manicure’), ‘de verplichte ballad’ (het ‘gaap!’ saaie ‘Dope’) en tevens belde 1990. Het jaartal wil nou eens eindelijk z’n synthesizers terug.

R. Kelly doet een nummertje mee, maar dat klinkt wat spannender dan dat het is. Het tweetal lijkt het op ‘Do What U Want’ met een ongebruikte electropartij moeten doen van Goldfrapp. Het is één van de drie tracks (samen met het eerder genoemde ‘Applause’ en ‘Manicure’) die enigszins luisterbaar zijn. En dan zijn we nog vrij coulant.

Ook op deze plaat: drie rappers (T.I., Too Short en Twista). Alle drie rappen ze hun versje mee op het volstrekt overbodige ‘Jewels n’ Drugs’. De raps zijn onnavolgbaar slecht en Gaga’s vocaallijnen zijn werkelijk tenenkrommend. Beatwise is het een ratjetoe; alle drie de rappers krijgen een slechte beat om overheen te spitten, de één nog slechter dan de ander, een Gaga krijgt een dik aangezette dramatische synthpartij erbij. Dit is écht heel slecht. Dit is zo slecht, ik ga nu gewoon stoppen met typen.

 

2 Comments

 • Inderdaad, stop maar met schrijven, voor altijd! Sommige mensen moeten echt hun eigen mening voor hun eigen houden. Dit album is gewoonweg geweldig!

 • “en tevens belde 1990. Het jaartal wil nou eens eindelijk z’n synthesizers terug.”

  Dan neem ik aan dat jij de top 40 van de laatste tijd ook niks aan vindt? Tegenwoordig is de sound van de jaren 90 weer helemaal terug. “Nobody To Love”, “Hideaway”, “My Love”…. allemaal nummers die de laatste tijd in de top 10 hebben gestaan. Die sound is al een paar jaar een hype. Beetje vreemde opmerking.

  Ik bedoel, ik vind ARTPOP ook niet echt een héél goed album, maar deze recensie lijkt wel alsof ‘ie geschreven is door een zestienjarige. Je moet wel nagaan dat je hier met een popalbum te maken hebt, niet met één of ander onbekend indiebandje die hun eigen sound probeert te creëren. Natuurlijk gaan popalbums altijd mee met wat tegenwoordig de trend is, en de trend van nu is de sound van de jaren 90 én trap (Jewels n’ Drugs). Dat kun je leuk vinden of niet, maar het is wel een feit.

  “Dit is écht heel slecht. Dit is zo slecht, ik ga nu gewoon stoppen met typen.”

  Stop dan ook gelijk maar met recensies schrijven. Als de rest van de recensies op deze site ook zo zijn vraag ik me af wat de gemiddelde leeftijd van alle mensen hier is. Of nee, laat ook maar, ik krijg eigenlijk spontaan geen zin meer om de rest te bekijken. *kruisje*

  Overigens, áls je het zo’n verschrikkelijk slecht album vindt zou je cijfer eigenlijk 0,5 moeten zijn. Of vind je het album dan toch niet zó slecht dan als je het hier beschrijft?

Comments are closed.