Royal Republic @ Melkweg, Amsterdam

Eindelijk staan de Zweedse rockers?van Royal Republic in de Melkweg.?Het heeft even mogen?duren.?Vanwege stemproblemen bij zanger Adam Grahn en logistieke redenen?is het concert twee keer uitgesteld. De tegenvallende kaartverkoop?kan mogelijk een extra reden zijn geweest. Stonden ze vorig jaar nog?in een volle The Max, deze keer moet de band genoegen nemen met de Oude Zaal. Het mag de pret niet drukken,?de zaal is flink gevuld?met enthousiaste fans.

Normaal nemen de Royals een supportact mee tijdens de hele tour. Omdat het deze keer een ingehaald concert is, staat er een éénmalig voorprogramma: het Canadese Hollerado. Een band met Nederlandse roots nota bene.?De naam van de zanger, Menno Versteeg, doet al een belletje rinkelen.?Zijn opa vocht mee met?het Nederlandse bevrijdingsfront tijdens de Tweede Wereldoorlog?en verhuisde daarna naar?Canada.?Vanavond is?Menno voor de eerste keer met zijn band in Nederland. Hij draagt de single?‘So It Goes’?van tweede plaat White Paint op aan zijn grootvader. Een mooi nummer over?diens belevenissen tijdens de oorlog.?Muzikaal klinkt het erg energiek. Gooi?Surfer Blood, Supergrass, Stray Cats en Will?& the People?in de mix en je?komt aardig in de buurt van de diverse indiesound?van Hollerado. Veel samenzang, hoekig gitaarwerk en een actieve drum- en bas-sectie.?Live krijgen de songs extra pit door het fanatieke samenspel en energieke optreden.

Flitsende spots verlichten even later de Oude Zaal, alsof?honderden paparazzi iets interessants in beeld krijgen. Het zijn de heren van Royal Republic die?er?gelijk invliegen met ‘Molotov’ van hun tweede album Save the Nation. ”Get out of my way, because i can’t see straight! begint Adam vervaarlijk terwijl een ratelende gitaar á la Misirlou tekeer gaat. De zaal gaat onmiddellijk los?wat resulteert?in stagediven en crowdsurfen. Met publieksfavoriet ‘Underwear’ al vroeg in de set wordt de stampede er niet minder op. Het lalalala-refrein van ‘Everybody Wants to Be An Astronaut’ schroeft de interactie nog maar eens een tikkeltje op. De handen gaan hevig heen en weer.?Met een moordend tempo wordt het volgende nummer ingestart.?Tijdens ‘Make Love Not War’, neemt?de frontman even de tijd om uit te leggen waarom de show werkelijk werd uitgesteld. Liefdesverdriet!?Door de amusante wijze waarop hij dit vertelt, kunnen we?het verhaal best met een korrel zout nemen.

Toch heeft de band de voorbije drie jaar?bijna non-stop opgetreden. Daarom nemen ze volgend jaar de tijd?om te werken aan?een derde album. Ondertussen heeft het viertal?ruim de tijd om privé tot rust te komen. In Amsterdam?blijkt het Zweedse kwartet net op gang en denderen ze met hun punky garage rock lekker verder. ‘Addictive’ laat de tent meebrullen met het ondeugende refrein. ‘You Ain’t Nobody’ werkt naar een climax en ‘Be My Baby’ zorgt er voor dat zelfs de laatste stilstaande persoon het op zijn heupen krijgt. De scheurende gitaarsolo’s?van Hannes Irengard passen bij zijn manische gelaatsuitdrukkingen terwijl bassist Jonas Almén met een?groeiende sik de ruwigheid van Mot?rheads Lemmy overneemt. Helaas verzorgt Jonas?deze avond geen ‘Ace of Spades’ cover. Sowieso geen ?overs of andere flauwe opvullingen vanavond. Royal Republic heeft met twee sterke albums genoeg materiaal om een dik uur de aandacht volledig op te eisen.

Vanwege het verboden stagediven houdt de?beveiliging de eerste rijen aardig in de gaten. De plek waar ook de Royal?Family zich bevindt. Een internationale groep van overwegend meiden die de band vanaf het prille begin volgt. Een van de dames houdt?tijdens het concert zelfs contact via Skype met andere fans zodat ze er toch bij zijn. Adam en Hannes lopen even langs voor een zwaai.?Via de?intro ‘the Royal’?waar drummer Per Andreasson?andermaal de Swedish Animal genoemd kan worden?is het tijd voor een tour de force van het debuutalbum?We Are The Royal. Afsluiten gebeurt in stijl met de eerste single ‘Tommy Gun’.?De fans weten wat er komen gaat en?gaan halverwege?het nummer al zitten om vervolgens het laatste stuk volledig uit de bol te gaan.?De grijns van Adam en Co?zegt genoeg.

Voor de toegift blijven de mannen hangen?bij het eerste album. Na het dynamische ‘All Because of You’ neemt Adam een laatste keer de tijd om even serieus te zijn.?Er is heel wat gebeurd tijdens het touren, zowel negatief als positief en dat de fans zo?trouw zijn gebleven verdient niets dan lof.?”Zonder jullie zouden wij hier niet eens zijn, waarvoor dank!” Met meer dan 25 optredens in drie jaar tijd?voelt Nederland?voor hen vertrouwd aan. Mede dankzij een spetterend optreden op Lowlands 2011 is er een loyale aanhang ontstaan. Rest er nog één vraag. ”Welke song hebben we nu nog niet gespeeld?” ‘Full Steam Space Machine !’ zorgt voor één massieve pit waar iedereen even stoom kan?afblazen. ”Hard to starboard, stay the course! Hyperdrive me, use the force!” Wat een denderend slot.?Terwijl Bob Dylan vervolgens door de dj wordt ingezet neemt de band nog ruim de tijd om iedereen te bedanken. Als echte Royals wuiven ze richting de fans. Wanneer de eerste tonen van the Black Keys klinkt feesten?Adam, Per, Hannes en Jonas gewoon verder.?Veel fans weten dat de band het touren even links laat liggen. Vandaar?het?wachten na afloop op de jongens voor een laatste intiem afscheid.