Kurt Vile & The Violators @ Effenaar, Eindhoven

We zagen Kurt Vile? & The Violators dit jaar twee keer eerder: in Paradiso (mei) en op Best Kept Secret (juni). Hoewel de 33-jarige Vile op zijn dit jaar verschenen Wakin’ On A Pretty Daze behoorlijk goed klinkt, kwam dit live (nog) niet goed over. Tot tweemaal toe bleef het gevoel hangen dat er meer in een liveshow van Kurt Vile kan zitten en dat de songwriter uit Philadelphia de kantjes er lichtelijk afliep. Inmiddels zijn we zo’n half jaar verder en maakt hij met de huidige tour een pitstop in de Eindhovense Effenaar. Geldt vanavond driemaal is scheepsrecht voor Kurt Vile?

Allereerst: het optreden vanavond is meer samenhangend. De band maakt gebruik van een vernieuwde, meer evenwichtige setlist met een opvallende nadruk op doorbraakplaat Smoke Ring For My Halo (2011). Ook speelt de band beter samen: de drums zijn meer in verhouding en de gitaarsolo’s komen nergens plichtmatig over. Live rocken Kurt en zijn drie Violators nu meer, maar de intieme sfeer van de platen wordt wel behouden. Hoewel er soms een woordje met het publiek wordt gewisseld is van echte interactie nog geen sprake. De wat onverschillig ogende band opereert in het eigen wereldje, waarbij Vile de kroon spant. Hans Teeuwen zei ooit: “ik heb schijt aan conventies”. Waarschijnlijk denkt Vile daar hetzelfde over.

Maar dat is niet erg. Het concert ademt vanavond constant een lome sfeer. Al vroeg in de set passeert een sterke uitvoering van ‘On Tour’. De dromerige sfeer die de band neerzet komt goed over en het publiek komt langzaam in een trance. Deze wordt voor bijna honderd minuten vastgehouden en komt met het ruim tien minuten durende ‘Goldtone’ tot een hoogtepunt. Een nummer dat op een positieve manier niet lijkt te willen eindigen. Ook wanneer Vile solo op akoestische gitaar ‘Tomboy’ en het nieuwe ‘Feel My Pain’ ten gehore brengt houdt hij de Effenaar in zijn greep. Vile lijkt er eindelijk eens helemaal voor te gaan. Dat is goed om te horen. Van een 5 eerder dit jaar naar een 8 vanavond. Nu hopen dat hij dit niveau weet vast te houden, dan zit die 9 er ook nog wel in.

Setlist:

 • ‘Wakin’ On A Pretty Day’
 • ‘KV Crimes’
 • ‘On Tour’
 • ‘Jesus Fever’
 • ‘Girl Named Alex’
 • ‘Goldtone’
 • ‘Tomboy’ (solo)
 • ‘Feel My Pain’ (solo)
 • ‘All Talk’
 • ‘Puppet To The Man’
 • ‘Freak Train’

Toegift:

 • ‘Shame Chamber’
 • ‘Smoke Ring For My Halo’