Lonely The Brave – Backroads

Lonelythebrave(EP – Suburban) Gek is het niet, als je de linernotes van Lonely The Brave’s Backroads EP doorneemt en leest dat dit schijfje geproduceerd is door dezelfde man die dit in het verleden deed bij Biffy Clyro. Beide bands hebben flink wat raakvlakken, maar door Lonely The Brave af te doen als een slap aftreksel van Biffy Clyro geef je ze te weinig eer.

En toch blijf je de vergelijkingen maken. De gitaarpartijen op opener ‘Backroads’ komen namelijk flink in de buurt van die van het Schotse trio, evenals de percussielijnen op ‘Black Saucers’. De eerder genoemde opener heeft een bepaalde vriendelijkheid om zich heen, het nummer wil maar niet uit de bocht schieten. Waar dit doorgaans als een manco beschouwd kan worden, zorgt Lonely The Brave ervoor dat het juist spannend blijft.

Zonder meer het hoogtepunt van deze EP is ‘Deserter’, met z’n sterke opbouwende intro, keurig middenstuk en nét de juiste momenten waar het gas erop gaat. Afsluiter ‘Hope There’s Someone’ klinkt op het eerste gehoor als een odd one out, maar blijkt het perfecte einde te zijn van Backroads. Ze zijn nog jong, de vier heren van Lonely The Brave, maar ze hebben een sterke toekomst voor zich.