Jaarlijst 2013: Niels de Bruijn

push-the-sky-away

  1. Nick Cave and the Bad Seeds – Push the Sky Away
  2. Deafheaven – Sunbather
  3. Arcade Fire – Reflektor
  4. Paint it Black – Invisible
  5. Touch’e Amor’e – Is Survived By
  6. Modern Life is War – Fever Hunting
  7. Cult of Luna – Vertikal
  8. Black Sabbath – 13
  9. The Dillinger Escape Plan – One of Us is the Killer
  10. Terror – Live by the Code

Wat mij betreft was het een uitstekend jaar wat betreft albums, dan verliezen Oathbreaker, Nails, Uncle Acid and the Deadbeats?en?This Routine is Hell al snel hun notering. Nick Cave gaf niet alleen een van de beste concerten waar ik in jaren naartoe ben geweest, met Push the Sky Away evenaart hij moeiteloos zijn beste werk uit de jaren negentig. Qua creativiteit scoort ook Deafheaven hoge ogen met hun mix van black metal en vele andere genres. Reklektor is geweldig, maar ik mis net iets te veel knallers zoals op het vorige werk om het op de tweede plaats te zetten. Verder een hoop solide hardcore-uitgaves en de grootste verrassing van dit jaar was natuurlijk 13 waarop een herboren Sabbath scoort (af en toe zichzelf teveel kopi?rend).

Naast Nick Cave waren ook de uitvoering van The Wall door Pink Floyd-bassist Roger Waters, de greatest hits-show van Iommi en het ‘kleinschalige’ 013 concert van The Smashing Pumpkins mijn hoogtepunten qua concerten. Helaas een jaar geen festivals maar met Modern Life is War op Groezrock volgend jaar zal daar vast wel verandering in komen.