The Hobbit: the Desolation of Smaug

(Warner Bros. Pictures) Wie?bij de eerste vertoningen van ?The Hobbit: the?Desolation of Smaug richting de Rotterdamse bioscopen vertrok, kon zich een weg banen?door?een dikke mist. Zo begint ook de fijne titelsong?van Ed Sheeran: ”Oh, misty eye of the mountain below…” De Lonely Mountain wel te verstaan.?Het einddoel?van de dertien dwergen, die onder leiding van de Hobbit Bilbo (Martin Freeman) sinds?An Unexpected Journey?onderweg zijn om hun koninkrijk?te heroveren. Enige obstakel is het verslaan?van Smaug de draak (Benedict Cumberbatch) die zich verschuilt in de diepe spelonken van de berg.

hobbit-smaug-600-1387134854

In een terugblik zien we?tovenaar Gandalf the Grey (Ian McKellen) in gesprek met dwergenleider Thorin Oakenshield (Richard?Armitage) over de tocht die hij en de andere dwergen moet ondernemen om hun koninkrijk Erebor terug te krijgen. Vervolgens gaat het verhaal verder waar?An Unexpected Journey ophield. Gelukkig?bevat?het vervolg, in tegenstelling tot het eerste deel, al vlug enkele memorabele actiescènes. Bloeddorstige Orcs blijven onze helden achtervolgen tot aan het hallucinerende Mirkwood waar gigantische spinnen leven en?sinistere Elven de boel in de gaten houden.?Gelukkig heeft Bilbo dé Ring nog. Tot slot vindt er een wildwaterbaan achtervolging plaats dat makkelijk kan meedingen als één van de beste actiescènes van 2013.

Leuke bijkomstigheid is dat er ruim de tijd wordt genomen om zaken uit te leggen die niet in het boek voor komen.?Zoals?de duistere tocht die Gandalf?moet ondernemen na het?lezen van?enkele verontrustende?geschriften. Een jongere Legolas?laat zien dat zijn finesse?met pijl en boog ver voor the Fellowship of the Ring dik in orde is. We komen te weten dat hij de zoon is van de Elvenkoning en erg gesteld is op Tauriel (Evangeline Lilly), een Elfling die nergens in de boeken voor komt maar gecre?erd is om?een sterk vrouwelijk personage in het verhaal te hebben.?Denk aan de rol van Liv Tyler in Lord of the Rings. De?vaart?blijft aanhouden?tot het laatste kwart van de film waar Bilbo eindelijk de beruchte draak ontmoet.

the-hobbit-desolation-of-smaug-movie-photo

Liefhebbers van het boek zullen tijdens de film dus een paar keer moeten slikken aangezien Peter Jackson het niet zo nauw neemt met het verhaal in?het boek. Anders dan de dikke pil Lord of the Rings, telt the Hobbit?iets meer dan 300 pagina’s. Om daarmee drie films te vullen?besloot Peter Jackson samen met de andere scenarioschrijvers, waaronder Guillermo del Toro, verschillende nieuwe idee?n toe te voegen en zo de?link te maken tussen beide trilogie?n.?Een groot deel van de crew?die?achter de schermen heeft?gewerkt aan het eerste drieluik,?brengt deze ervaring mee voor?het maken van the Hobbit. Howard Shore?keert terug voor de muziek en laat oude en nieuwe themes?fraai in elkaar overgaan. Director of Photography Andrew Lesnie zorgt?opnieuw voor de wonderbaarlijke verwezenlijking van de film en verbaast het publiek bij momenten met vakkundige camerashots van?de wonderschone?omgevingen.

Het 3D effect draagt deze keer?zeker bij aan de totale ervaring van de film.?Vooral in de zin van het scheppen van diepte, iets wat duidelijk zichtbaar is?bij?de?kerkers van Smaug. De?draak heeft bergen met goud en ander waardevols waar hij rust. Wanneer?het gigantische beest?in volle glorie in beeld komt is dat zachtjes gezegd een imposant beeld. Benedict ‘Sherlock’ Cumberbatch mag na de iconische slechterik Khan in Star Trek Into Darkness eerder dit jaar opnieuw zijn slechte kant laten zien. Niet alleen verzorgt hij op venijnige wijze de stem van het titelpersonage.??De acteur heeft ook de gezichtsuitdrukkingen voor zijn rekening genomen.

The-Hobbit-The-Desolation-of-Smaug-set-1-600x400

Dat de film vrij abrupt stopt en ons een jaar laat wachten op de ontknoping is best jammer. Was?deze film?net zo langdradig geworden als het eerste deel zou je kunnen zeggen dat het geldklopperij is maar na het zien van?the Desolation of Smaug is er genoeg aanleiding?om het verhaal tot een episch einde te leiden en een mooie brug te maken naar de Lord of the Rings trilogie. De film?bezit?een goede verhouding van actie, humor, drama en?hier en daar een tof schrikmoment. Nieuwe personages als the Master of Lake-town (Stephen?Fry) en Bard the Bowman?(Luke Evans)?leveren frisse acteerprestaties.?Toch is?de transformatie?die Bilbo?doormaakt van rustige, na?eve?Hobbit?naar moedige?’burglar’ met?de zware last van de Ring, het hart van de film. De klasse van de originele trilogie wordt nergens gehaald, daar is het bronmateriaal te?minimaal voor. Het tweede deel is bij vlagen indrukwekkend, meeslepend en?werkt naar een gigantische climax toe waarvoor we graag nog eens drie uur willen uittrekken.