Jaarlijst 2013: Chantal Koolhaas

Haim - Days Are Gone

  1. Haim – Days Are Gone
  2. Son Lux – Lanterns
  3. John Talabot – DJ-Kicks
  4. Bonobo – The North Borders?
  5. London Grammar – If You Wait
  6. Lorde – Pure Heroine
  7. Daughter – If You Leave
  8. Local Natives – Hummingbird?
  9. How To Destroy Angels – Welcome Oblivion
  10. Trentem?ller – Lost

Het opstellen van het jaarlijstje van 2013 was een lastige taak. Met de jaren word ik kritischer en vind ik dat een plaat echt subliem moet zijn om in het lijstje te moeten worden opgenomen. En dan niet alleen subliem bij de eerste aantal luisterbeurten, maar het liefst iedere keer dat je de plaat opzet. Eerlijk is eerlijk, dat soort platen zijn zeldzaam en dus heb ik mijn standaard iets moeten bijstellen en heb ik een top tien kunnen samenstellen.

Haim is zo gehypet dat ik het eerlijk gezegd moeilijk vind om de dames op de eerste plek te zetten. Maar Days Are Gone is een solide album en de zusjes Haim hebben met hun eigen sound deze plek gewoon verdiend. Son Lux is een beetje het vergeten kindje en wordt in de media enigszins verwaarloosd. Een ware zonde, want Lanterns bevat een aantal pareltjes die zeker het luisteren waard zijn. De DJ-Kicks van John Talabot wist met zijn diverse en meeslepende housemuziek mijn hart na een enkele luisterbeurt al te veroveren. Ondanks dat er maar twee van zijn eigen nummers op staan is dit album zo goed, dat hij een plekje in dit lijstje verdient.?Bonobo is een artiest die al wat jaren meegaat (zijn eerste album, Animal Magic, kwam uit in 2001), maar nog steeds weet hij de luisteraar te boeien met zijn werk en The North Borders is hier een goed voorbeeld van. London Grammar en de jonge Lorde kwamen dit jaar beide met een debuut dat bij de eerste luisterbeurt wist te verkopen. Naast ‘Royals’ bevat Lordes Pure Heroine namelijk genoeg mooie liedjes en London Grammar’s If You Wait is een mooie verzameling triphopliedjes.

De muziek van Daughter is wat meer ingetogen, maar juist daarom ook indrukwekkend. Local Natives kwam met het altijd moeilijke tweede album, maar wist met het opzwepende Hummingbird zeker te overtuigen. How To Destroy Angels is een bonte verzameling artiesten, met onder andere Nine Inch Nails=frontman Trent Reznor, die dromerige, elektronische muziek voortbrengt. Dan nog de hekkensluiter van dit rijtje: Trentem?ller‘s Lost. Het is een kwalitatief sterk album,?maar net niet spannend genoeg om een plekje in de top vijf te verdienen.

Een divers lijstje dus, met nieuwkomers en geroutineerde artiesten. Tegelijkertijd vrij gelijk in hun genres: veel pop, elektronica, wat triphop en een vleugje rock. Daarnaast is er nog een grote teleurstelling dit jaar, die hier ook genoemd moet worden, maar die zeker geen plek verdiend in het jaarlijstje. En dat is Matangi van M.I.A. Ik had er lang naar uitgekeken, maar M.I.A. maakte de verwachtingen alles behalve waar. Jammer, maar gelukkig waren er voldoende andere goede artiesten om 2013 een mooi jaar te maken.