Wooden Saints @ Rotown, Rotterdam

Met tien man op nog geen vijfentwintig vierkante meter. Wooden Saints is, zeker op het kleine podium van Rotown, al indrukwekkend voordat het muziek begint te maken. Een podium vol instrumenten, bandleden en een aantal alleskunners die van instrument naar instrument wandelen. De band komt vanavond in Rotterdam zijn tweede plaat You Were The One That Volunteered presenteren.

Concert Wooden Saints @Rotown Rdam 211213--63

Debuutplaat I Know Why Your House Is On Fire zou meer een knutselwerk zijn van bandleden Viktor van Woudenberg en Arjen de Bock. Het nieuwe geluid wat vanaf de Utrechtse Heuvelrug de wereld in wordt gestuurd is meer het geluid van het collectief. De bandleden lijken zich dan ook vrij te voelen op het kleine podium en er verschijnt vaak een lach op de gezichten.

De buitengewone grootte van de band biedt voordelen. Het is lang geleden dat ik een concert heb gezien zonder dat het ergens in de set inkakt. De band houdt het voor meer dan een uur spannend door een sterk vari?rende sound te laten horen. Soms met twee drummers, dan met ukelele, met vier gitaristen of er verschijnt opeens een trompet aan de lippen. Het bouwt zijn nummers rustig op om tot volle climaxen te kunnen komen. Het uur is dan ook veel te snel voorbij.

Concert Wooden Saints @Rotown Rdam 211213--24

Doordat de plaat zoveel mogelijk live, gezamenlijk en zonder repetitie is opgenomen klinkt de muziek vanavond eigenlijk precies zoals op plaat. Aan alle verwachtingen wordt ?ruimschoots ?voldaan. Het enige minpuntje van de avond komt toch echt van de consumentenkant en bestaat uit de mager gevulde zaal. Daarnaast krijgt de band niet erg veel respons van het publiek, dat liever met elkaar kletst. We kunnen daardoor maar tot één conclusie komen en dat is dat de groep creatievelingen meer aandacht verdient?dan ze vanavond krijgt. Maar de boodschap die vanavond luidt is toch: luisteren die nieuwe plaat!

Concert Wooden Saints @Rotown Rdam 211213--1

Als we de band nog live willen zien moeten we helaas wachten tot het nieuwe jaar. Halverwege februari zijn er nog twee clubshows. Kan er iemand misschien de organisatie van Motel Moza?que iets influisteren, om ons Rotterdammers nog een herkansing te geven?

Wooden Saints

Tekst: Matthijs Punt

Fotografie: Wim Barzilay