Jaarlijst 2013: Charlotte van Hek

Deerhunter-Monomania1-300x300

  1. Deerhunter – Monomania
  2. Jonathan Wilson – Fanfare
  3. Daughter – If You Leave
  4. Arctic Monkeys – AM
  5. Disclosure – Settle
  6. The National – Trouble Will Find me
  7. Kurt Vile – Wakin on a Pretty Daze
  8. Queens of the Stone Age – …Like Clockwork
  9. Jake Bugg- Shangri La
  10. The Boxer Rebellion – Promises

Mijn jaarlijstje omvat veel oude bekenden. Een paar kunnen bij mij eigenlijk weinig verkeerd doen. Men neme The National, Queens Of The Stone Age of een Jonathan Wilson: deze heb ik lang geleden in het hart gesloten en zijn er in 2013 niet uitgegaan. Hetzelfde met Jake Bugg: niets minder dan een zwak voor deze jonge Engelsman. Ook Kurt Vile is sinds zijn bijdrage aan grote favoriet The War On Drugs vaste prik in mijn playlist. Net buiten de boot valt?Arcade Fire met Reflektor, deze moest ik met pijn in het hart op nummer elf zetten.

Een persoonlijke nieuwkomer is Deerhunter, tevens nummer één. Niet eerder trokken deze Amerikanen mijn aandacht langer dan één nummer. Erg onterecht, bleek later. Hun laatste album maakt mij dieptriest dat ik Deerhunter niet eerder heb ontdekt. Sinds de release van Monomania draait Spotify overuren, heb ik vriend en vijand gepropageerd om Deerhunter te luisteren en schitteren de neonrode letters van de albumhoes op mijn desktop.

Wat betreft concerten was het voor mij een ontzettend sneu jaar. Festivals niet meegerekend, heb ik welgeteld één concert bezocht. Een uit mijn jaarlijstje (Kurt Vile), dat wel. Het eerste halfjaar bevond ik mij niet op Nederlandse bodem. En wat blijkt: in het warme Zuiden is het 1. moeilijker prioriteiten te stellen die niets met zon of tequila van doen hebben en 2. wonderbaarlijk hoe weinig poppodia zich daar bevinden. Resultaat: nog-helemaal-niets bandjes of juist enorme namen in grote zalen voor hoge prijzen. Reden genoeg voor mij om drie dagen op Optimus Alive in Portugal te bivakkeren. Hier mocht ik Green Day (nostalgie ten top), Depeche Mode (zie Green Day), Jake Bugg, Phoenix, Vampire Weekend en nog meer aanschouwen. Sterkste optreden was wat mij betreft Band of Horses. Teken aan de wand hiervoor was het leeglopen bij hoofdact Kings of Leon en het vliegensvlug gezelliger worden bij Band of Horses.