Jaarlijst 2013: Jeffrey Zweep

BoardsOfCanadaTomorrowsHarvestROAR

 

  1. Boards Of Canada – Tomorrow’s Harvest
  2. 65daysofstaticWild Light
  3. Son Lux – Lanterns
  4. The Ocean – Pelagial
  5. Lorde – Pure Heroine
  6. London Grammar – If You Wait
  7. Portugal. The Man – Evil Friends
  8. Cult of Luna – Vertikal
  9. How To Destroy Angels – Welcome Oblivion
  10. And So I Watch You From AfarAll Hail Bright Futures

Het immer wederkerende jaarlijstjes-dilemma heeft dit jaar voor wat hoofdbrekens gezorgd, maar uiteindelijk laat het resultaat zich lezen. Boards Of Canada keerde na zeven jaar terug met het werkelijk briljante Tomorrow’s Harvest, persoonlijke favoriet 65daysofstatic verbaasde met een nieuwe richting op Wild Light en Lanterns van Son Lux was dé verrassing van het jaar. Voetnoot hierbij is dat ook de platen van Touché Amoré, Gallops, Haim, Deafheaven en Run The Jewels het meer dan prima deden.

2013 was het jaar van fantastische festivalshows, wat te denken van een fenomenale show van Efterklang op Eurosonic, een imponerend optreden van Sigur Rós op Best Kept Secret en een werkelijk intense set van Tim Hecker op Incubate. Ook qua clubshows was het een heerlijk jaar: 65daysofstatic imponeerde in de Melkweg, Cult Of Luna overdonderde in Patronaat en Deftones was heer en meester in de Oosterpoort. Maar één van de briljantste shows van 2013 was zonder meer die van Atoms For Peace in de Heineken Music Hall.

En Nederland? Nederland deed ook in 2013 weer meer dan goed. Wat te denken van nieuwe prachtplaten van Aestrid en Eefje de Visser en fantastische debuutalbums van Mannheim en Tessa Rose Jackson (die overigens een fantastische show in de Statenzaal te Zwolle gaf). Hebben we het over liveshows, dan hebben we het over John Coffey. Van het onoffici?le gedeelte van Eurosonic, tot Dauwpop en tot de laatste show voor de winterstop in thuishaven Tivoli de Helling, het vijftal wist steevast te imponeren. 2013 was verder het jaar van een samenwerking tussen (ex)leden van ISIS en Deftones (Palms!) en de terugkeer van Deltron 3030 (inclussief eerste Nederlandse liveshow!). En in 2014? In 2014 krijgen we eindelijk een full lenght van Sufjan Stevens, Son Lux en Serengeti. Niet als S/S/S, ?maar als Sisyphus. Al maalt niemand om die naamswijziging.