Jaarlijst 2013: Paul Verhagen

Oranssi Pazuzu

  1. Oranssi Pazuzu – Valonielu
  2. Carcass – Surgical steel
  3. The Black Heart Rebellion – Har nevo
  4. Monomyth – Monomyth
  5. Satan’s Wrath – Aeons of Satan’s reigh
  6. The Ruins of Beverast – Blood vaults
  7. Shining – One one one
  8. Orchid – The mouth of madness
  9. Cult of Luna – Vertical
  10. Jex Thoth – Blood moon rise

2013 was een prachtig jaar! Vele kwalitatief hoogstaande releases kwamen voorbij en de metal laat zich van al zijn beste kanten zien. Het was daarom ook niet te doen om te komen tot een absolute nummer 1. En ook positie 2 t/m 10 mogen wat mij betreft in random-order gelezen worden. Oranssi Pazuzu heeft dan toch het voorrecht gekregen om als eerste vernoemd te worden in deze lijst. En als je een zieke avant-garde blackmetal trip kunt waarderen, dan zul je het eens kunnen zijn met deze keuze. Opvallend is het feit dat met positie 3 (The Black Heart Rebellion uit Belgi?) en 4 (Monomyth uit Nederland) de lage landen zeer nadrukkelijk vertegenwoordigd zijn in mijn favo’s.

Nog eens 11 andere kanshebbers om in deze lijst te komen hebben het net niet gehaald. Zonder die nou toch allemaal nog eens voor de dag te halen kan ik het niet laten om ook eervolle vermeldingen te doen voor de releases van: Noctum, Voivod, Kadaver en Uncle Acid and the Deadbeats. Voor de liefhebben die nog graag eens snuffelt en luistert naar mijn top 21 verwijs ik graag naar deze speciale Spotify playlist.

Wat niet onvermeld mag blijven in deze resumé is een live-gig die diepe indruk op mij heeft gemaakt. Ik heb het over de show van Amenra op Roadburn. Die was van zo’n ongekende hoogte, dat hier waarschijnlijk de komende jaren niks meer aan kan tippen. Die show deed letterlijk pijn. Zowel fysiek als mentaal. De impact die dit op mij maakte was ongekend. Hemels en hels tegelijkertijd. Diegene die aanwezig waren weten dat dit zo’n moment was wat levenslang bij zal blijven.