Jaarlijst 2013: Inge Gruijters

arctic-monkeys-am-artwork-600x600

  1. Arctic Monkeys – AM
  2. De Staat – I_CON
  3. Queens of the Stone Age – … Like Clockwork
  4. Parquet Courts – Light Up Gold
  5. Eefje De Visser – Het Is
  6. Vampire Weekend – Modern Vampires of the City
  7. White Denim – Corsicana Lemonade
  8. Miles Kane – Don’t Forget Who You Are
  9. Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action
  10. Traumahelikopter – Traumahelikopter

2013 was een jaar waarin een aantal van mijn favoriete bands met nieuwe albums kwam en ook het jaar waarin zij mij, gelukkig, niet teleurstelden. Daarom nauwelijks nieuwe ontdekkingen in de lijst, maar veel – meer of minder – gevestigde namen.

Aan de vorige twee albums van de Arctic Monkeys (Humbug, Suck it and see) moest ik héél erg wennen, maar op AM was ik weer op slag verliefd. Na een verbluffend goed optreden op het Southside Festival was het duidelijk dat de Arctic Monkeys in topvorm zijn en dat dat nieuwe album wel genieten moest worden. En dat bleek ook zo te zijn. Voor mij zonder enige twijfel het favoriete album van dit jaar.

Na een aantal bijzondere uitspattingen, zoals ‘Let It Snow’?(met hele dubieuze video), hield ik mijn hart vast voor wat De Staat zou gaan doen op hun nieuwe album. Ook zij wisten me te verrassen op een positieve manier. Een van de beste bands van Nederland, vooral ook live, hebben met deze moddervette plaat de tweede plek in de lijst verdiend.

2013 was sowieso een goed jaar voor de muziek van Nederlandse bodem. Eefje de Visser en Traumahelikopter leverden meer dan prima platen af. Helaas hebben bijvoorbeeld De Jeugd Van Tegenwoordig en Tim Knol mijn lijstje (net) niet gered.

10 platen kiezen uit een oceaan van muziek is natuurlijk ook niet zo makkelijk. Hopelijk mogen we van 2014 net zoveel moois verwachten.