The Bridge – Seizoen 2

(Lumière)?De liefhebbers wisten dit natuurlijk al, maar voor diegenen die de dvd/blu-ray-releases wat minder op de voet volgen: hij is er, dat tweede seizoen van die ijzersterke Deens-Zweedse serie?The Bridge. Al een tijdje zelfs. En voor iedereen die nog een excuus zoekt om in deze donkere wintermaanden een paar avonden op de bank door te brengen is dat heel goed nieuws. Ook deze tweede serie is namelijk ontzettend spannend en zit weer prima in elkaar.

Licht verrassend is dat misschien wel. Oorspronkelijk was het namelijk helemaal niet de bedoeling dat er een tweede reeks zou komen. Toen het tijdens de productie van het eerste seizoen duidelijk werd dat het team met een prachtig concept werkte, begonnen de radertjes in het hoofd van geestelijk vader Hans Rosenfeldt echter al te draaien. Na het groene licht van de Deense en Zweedse staatsomroepen begon het echte bedenk- en schrijfwerk. Een vraaggesprek in het met de dvd’s meegeleverde boekwerkje verraadt dat dat geen makkelijke opgave moet zijn geweest. “Niet in herhaling vallen is maar de helft van het werk,” zegt Rosenfeldt. “Je moet er tegelijk voor zorgen dat je toch genoeg DNA van het origineel overneemt”.

B

Mocht je daar nog aan twijfelen: daar is meneer Rosenfeldt samen met zijn team zonder meer in geslaagd. De kleuring van de serie is hetzelfde gebleven: donker, veel sepia. Dynamisch duo Martin Rohde en Saga Norén worden nog altijd op de voet gevolgd. Rechercheur Rohde worstelt nog altijd met zijn innerlijke demonen, terwijl rechercheur Norén er intussen ook nog geen conventionele omgangsvormen op na is gaan houden. Meer dan welke niet-Scandinavische crime-serie dan ook is The Bridge er bij uitstek eentje waarbij je als kijker een band krijgt met de speurneuzen. Je ziet Rohde lijden en leeft met hem mee. Opgelucht lach je wanneer hij ook lacht. Je ziet Norén haarzelf begraven in een stapel self help-boeken en hoopt dat ze mogen baten. Maar ook wanneer ze dat niet doen accepteer je dat dat nu eenmaal is zoals het is. Uiteindelijk is het Deens-Zweedse duo vooral enorm goed in het uitpluizen van complexe misdaden. En dat is waarom wij allemaal met ze meekijken.

B

Complex is die misdaad dit seizoen weer zonder meer. Het begint alvast spectaculair. In aflevering één zien we een schip de vaargeul verlaten en recht op de ons inmiddels bekende Oresund-brug af varen. De kustwacht raakt in paniek en laat de brug afsluiten. Eenmaal aan boord van het schip is er geen bemanning te vinden, maar vijf vastgebonden jongeren vinden ze wel. Wanneer deze later, in het ziekenhuis, één voor één overlijden aan een ziekte die hier helemaal niet hoort voor te komen, wordt het een moordzaak. Wie zijn deze jongeren? En hoe komt het dat ze lijden aan deze ziekte? En dat is nog slechts het begin van het verhaal…?The Bridge weet ook in seizoen twee weer te verbazen en analytisch sterk uit de hoek te komen. Een verdwaald irrealistisch personage en de soms onwaarschijnlijke voorvallen zien we dan graag door de vingers. Zeker als daar meteen weer het ijzersterke acteerwerk van Kim Bodnia (Rohde) en Sofia Helin (Norén) tegenover wordt gezet. Kijken dus!

Nu te koop op dvd en blu-ray.