Babyshambles @ Paradiso, Amsterdam

Als je een concert van Babyshambles in de planning hebt, is het toch lastig jezelf er niet op te betrappen af en toe de media te checken of het optreden nog wel doorgaat. Bij deze Britse rockband is het altijd maar de vraag: “Komen ze wel, of komen ze niet?”. De reputatie van Babyshambles-frontman Pete Doherty is bij velen welbekend. Ook in Nederland is in de loop der jaren een aantal optredens gecancelled vanwege zijn overmatige drugsgebruik of gevangenisbezoekjes. Vanavond hebben de in overvloede toegestroomde fans geluk; Ze zijn er!

01_Babyshambes_ROAR_Daniel

De support wordt verzorgd door?Adam & The Relevants. Deze ‘boys nextdoor’ maken catchy britpop-meets-garagerock. Zanger Adam Quann bekent dat The Libertines – de band waar Pete Doherty bekend mee werd – ‘vroeger’ zijn favoriete band was. “Als je op mijn 16e tegen me gezegd zou hebben dat ik vanavond met The Babyshambles zou optreden, zou ik zijn gaan huilen”, zegt hij. Ontroerend. Ondanks dat de band er zichtbaar zin in heeft, ze aardig spelen en de muziek aanstekelijk is, lijkt het publiek niet echt ge?nteresseerd. Het contrast tussen deze brave jongens in poloshirts kon op het oog ook eigenlijk bijna niet groter zijn met de hoofdact.

02_babyshambes_roar_daniel2

Vervolgens bestijgen de heren van?Babyshambles zelf het podium. Als een ware rockgod steekt Pete Doherty zijn arm in het publiek, tot grote vreugde van de meute krijsende meisjes voor het podium. Pete ziet er niet goed uit, de man is stomdronken en dat is meteen duidelijk. Het maakt voor het publiek niets uit; direct bij openingsnummer ‘Delivery’ ontstaat er een moshpit midden voor het podium, die zal voortduren tot het einde van het optreden.

Ondanks dat Pete nauwelijks verstaanbaar is als ‘ie praat en bij vlagen eigenlijk ook niet wanneer hij zingt, lijkt hij er wel zin in te hebben. Hij maakt een selfie met de telefoon van? een fan, hij gooit zijn microfoon in het publiek en verstopt – met een geamuseerde blik in het publiek – het bier van gitarist Mick Whitnall. Pete zwalkt over het podium, raapt een stukje afgebroken drumstok op en – in de veronderstelling dat het een sigaret is – steekt het in zijn mond, waarna het publiek sigaretten naar hem toe begint te werpen. Hij struikelt met regelmaat over de kabels van hun materieel. Respect voor de roadies, die voortdurend achter Doherty aanhobbelen om allerlei spullen op te rapen en kabels opnieuw aan te sluiten.

Babyshambles @ Paradiso 15.01.2014

Er komen nummers voorbij van de nieuwe plaat Sequel to the? Prequel, afgewisseld met ouder werk. De sfeer zit erin, er zit vaart in de show en alles klinkt prima. Na ongeveer 50 minuten verlaat de band na ‘Pipedown’ het podium. Het duurt lang voor ze terugkomen voor de toegift. Even lijkt het erop dat Pete er zelfs niet bij is, maar hij bleek vastgelopen in het gordijn tussen het podium en backstage. Typerend. De toegift duurt niet lang; hij is kort maar krachtig. Dit optreden had geen betere afsluiter kunnen wensen dan het overtuigende ‘Fuck Forever’.

Babyshambles @ Paradiso 15.01.2014

Het was misschien niet het allerbeste optreden, maar het was zeer zeker de moeite waard. En het is heel cliché om te zeggen, maar het is natuurlijk legendarisch om dit beruchte talent aan het werk gezien te hebben. Je weet maar nooit hoe lang dat nog kan.

Tekst:?Inge Gruijters
Fotografie:?Dani?l de Borger