Bombay Bicycle Club @ Melkweg, Amsterdam

Hoe omschrijf je een band die binnen de afgelopen vijf jaar vier albums heeft uitgebracht die zo sterk vari?ren als die van het Britse Bombay Bicycle Club? Ook met hun laatste plaat So Long, See You Tomorrow zijn ze weer een totaal andere richting opgegaan, wat het Nederlandse publiek blijkbaar benieuwd heeft gemaakt; de Melkweg staat vanavond zo goed als vol.

De vier Londenaren (begeleid door toetsenist en achtergrondzangeres) zetten in met ‘Overdone’, een van de nummers van het nieuwe album. Geen overweldigend begin: de band lijkt wat ongemakkelijk tijdens het spelen en de overtuiging mist een beetje. Ook andere nieuwe nummers zoals ‘Luna’, ‘Feel’ en de titelsong komen enthousiasme of vertrouwen tekort. De nummers hebben veel Bollywood-invloeden en kennen een overweldigend gebruik van percussie, wat de band niet helemaal lijkt te passen.

De overtuiging is juist wel aanwezig bij de oudere nummers zoals ‘How Can You Swallow So Much Sleep’, ‘Lamplight’ of ‘Evening/Morning’. De band lijkt hier weer, zoals we gewend zijn, de ideale schoonzoon onder de indie rock, een brave britrockband pur sang. Wanneer de door de toetsenist geproduceerde beats wat naar de achtergrond verschuiven, de percussie wat meer met rust gelaten wordt en de gitaren de leiding overnemen, lijkt de band meer de oude te zijn. Het statische geheel wordt verruilt voor een wat energieker schouwspel. Buiten het feit dat de overheersende lage tonen frontman Jack Steadman?soms onverstaanbaar maken en dat de gehele sound soms kraakt en piept, klinken deze nummers toch zoals we van Bombay Bicycle Club gewend zijn.

Toch is het nieuwe werk live niet helemaal verwerpelijk. Ondanks dat het breekbare begin van ‘Eyes Off You’ waarschijnlijk achterin bij het lalpubliek niet te horen was, bezorgt het toch kippenvel door de manier waarop het langzaam opgebouwd wordt. Ook ‘Whenever, Wherever’ (wat gebracht wordt als GEEN cover van Shakira) wordt met meer enthousiasme gebracht en ontvangen. Tot slot is ‘Carry Me’ een prima afsluiter voor deze set, zelfs nadat hit ‘Always Like This’ al gespeeld is. De laatste twee nummers liggen ook wat dichter bij het oudere werk van de band.

We moeten de hoop in de live-presentatie van het nieuwe werk misschien ook niet helemaal opgeven. Vanavond was pas de tweede avond in de promotietour van het nieuwe album. Er valt dan misschien nog genoeg te sleutelen aan het optreden, we moeten de band ook even de tijd gunnen om (ook) live met het nieuwe werk te overtuigen.


Setlist:

 1. Overdone
 2. It’s Alright Now
 3. Shuffle
 4. Come To
 5. Your Eyes
 6. Feel
 7. How Can You Swallow So Much Sleep
 8. Home By Now
 9. Lamplight
 10. Evening/Morning
 11. Eyes Off You
 12. Whenever, Wherever
 13. Luna
 14. Lights Out, Words Gone
 15. Always Like This
 16. What If
 17. Carry Me

Encore:
? ? ?18. ?So Long, See You Tomorrow