Polic?a @ Melkweg, Amsterdam

Het uit Gayngs ontstane project?Poli?a?windt er geen doekjes om. Slechts anderhalf jaar na het uitbrengen van hun bejubelde debuut brachten zij hun tweede plaat?Shulamith?uit. Muzikaal misschien meer van hetzelfde, maar wel weer een die goed ontvangen werd. Ondertussen blijft de band ook maar optredens geven. Die ogenschijnlijke haast met het uitbrengen van muziek en het geven van optredens brengt het viertal muzikanten vanavond alweer voor de vierde keer naar Nederland.

01 - Polica

Van de zegetocht van vorig jaar (een?uitverkocht Paradiso) lijkt echter geen sprake meer te zijn. In plaats van een op voorhand uitverkocht Paradiso staat de band vanavond geprogrammeerd in een nog niet uitverkochte (maar uiteindelijk toch goed gevulde) Oude Zaal van de Melkweg. Op zich is dat niet erg, maar het geeft wel aan dat het project aan populariteit heeft ingeboet. Het is bovendien sterk de vraag of het viertal vanavond fans heeft weten te vergaren, want zo overtuigend is het optreden niet.

02 - Polica

Daar lijkt bij het openingsnummer ‘Spilling Lines’ nog even geen sprake van te zijn, want het ritmisch sterke nummer grijpt direct de aandacht van het publiek, en terecht. Instrumentaal is het optreden dik in orde, al blijft de keuze voor twee drummers vreemd. Niet alleen omdat het vaak van minimale toegevoegde waarde is, maar vooral omdat veel van de instrumentatie nu niet eens live wordt gespeeld. Het grootste probleem is vanavond niet eens de instrumentatie, maar de prestaties van zangeres Channy Leaneagh. Mede door de autotune, die op de platen juist zorgen voor een extra impuls, lijken vanavond een belemmering te zijn. De zangpartijen van Leaneagh vervallen vanavond meer dan eens in een onverstaanbare galm, wat helaas nummer op nummer een groot probleem blijft.

De platen van Poli?a zijn prachtig om naar te luisteren, en zijn zowel instrumentaal als vocaal zeer interessant en spannend. Live wordt echter nooit het niveau gehaald van dit werk, wat Poli?a toch vooral een artiest maakt om thuis te luisteren in plaats van ze op te zoeken in de zaal.

03 - Polica