Birdy @ Paradiso, Amsterdam

Begin november stond de Britse Birdy in een ramvolle Melkweg en ze maakte erg veel indruk op ons. Zowel haar eigen tracks als covers lieten ons applaudisseren. Gisteren stond de zeventien jaar jonge schone andermaal in een uitverkochte Amsterdamse zaal.

In een bomvolle Paradiso begint Birdy – na een tergend saaie intro – haar set met een cover van The xx’s ‘Shelter’. Prima uitvoering, maar het is een beetje een dooddoener om je show te beginnen met een nummer van iemand anders. Al helemaal wanneer het opvolgende nummer óók een cover is, want ze gaat gelijk door naar ‘Young Blood’ van The Naked And Famous.

Zo lijkt het dat de haters gelijk krijgen, maar niets is minder waar. Na een steengoede uitvoering van haar eigen ‘Strange Birds’ lijkt de jonge Britse meer in haar element en volgt een heel blok aan eigen nummers. Dit is toch echt waar het massaal toegestroomde publiek voor is gekomen, de zoetsappige liefdesliedjes van Jasmine van den Bogaerde haarzelf.

Eigen nummers als ‘Standing in the Way of the Light’ (in een nieuwe versie), ‘Words As Weapons’ en prijsnummer ‘Light Me Up’ worden dan ook met een erg luid applaus ontvangen door de vele stelletjes in de zaal. Het publiek is minder divers in vergelijking met de show in november, maar het is dan ook Valentijnsdag.

Natuurlijk slaat ze The National’s ‘Terrible Love’ niet over; het nummer waar zelfs enkele tranen worden gelaten én waarna het grootste applaus klinkt. Ook in de toegift weer drie covers, met Bon Iver’s ‘Skinny Love’ als meest bekende. Birdy worstelt nog steeds met haar naam als coverartiest en wanneer zeven van de zeventien gespeelde nummers niet haar eigen zijn is het ook lastig om hier een einde aan te maken.

Toch kunnen we spreken van een geslaagd optreden, want haar muziek komt in Paradiso zeer goed tot haar recht. De sfeer is heel fijn en ook de synergie tussen Birdy en haar band is een stuk beter in vergelijking met vorig jaar: ze is haar band gewoon de baas. Volgende keer iets minder covers en we zullen niet meer zeuren.