The Beards @ Rotown, Rotterdam

”No Beard, No Good” Het motto van The Beards. Een Australische rockband die naar eigen zeggen haar thuisland al heeft veroverd, waardoor iedereen met een baard rondloopt. Nu is Nederland en de rest van Europa aan de beurt met de Eur0-bout to Grow a Beard tour, om te worden bekeerd tot het laten groeien van een baard. De boodschap is goed ontvangen, het overgrote merendeel van een goedgevulde Rotown beschikt over artistieke haargroei op de kin. De mooiste baard ontvangt zelfs een award. Wie al gauw denkt aan een flauwe gimmick heeft het mis. Muzikaal weten de mannen met een flinke dosis humor de aandacht een dik uur vast te houden.

Ondertussen hebben the Beards al drie albums uit. Over baarden, mocht dat nog niet duidelijk zijn. Aangezien het de missie is van de heren om ‘de baard’ te verkondigen, werken ze inmiddels aan een vierde album. Het enthousiaste publiek, waar zelfs vrouwen met zelf gebreide baarden aanwezig zijn, krijgt alvast een voorproefje. Helaas hebben ze geen merchandise bij zich. Dankzij het nummer ‘The Beard Accessory Store’ zijn we toch benieuwd wat ze in de aanbieding hebben. Het ontbreken van enige koopwaar valt te wijten aan hun roadie, de ‘beardless servant’. De beste man blijkt nogal impotent vanwege zijn kale gezicht, aldus de heren. Hij wordt dan ook niet betaald en mag alle vuile klusjes opknappen. Het soundchecken ging dan ook alles behalve vlot. Er zijn natuurlijk andere manieren om aan hun muziek te komen, zelfs al zouden we het downloaden via The Pirate Bay. ”We like Pirate Bay, because Pirates have beards!”, vult bassist Nathaniel Beard aan. Ondertussen blijft hij met iedereen handen schudden. Zanger Johann Beardraven, als twee druppels lijkend op Zach Galifianakis, strijkt met trots aanhoudend door zijn baard terwijl drummer John Beardman Jr. tussen de nummers door de tijd neemt om zijn baard te kammen. Elk lid van de band bezit de nodige komische flair waardoor men zich geen enkele seconde hoeft te vervelen. Bovendien heerst er veel baardstrelende interactie.

Gitarist Facey McStubblington weet muzikaal voor variatie te zorgen. Het ene nummer speelt de olijke mix van Kyle Gass en Marcus Mumford akoestisch, dan maakt hij gebruik van een elektrische gitaar. En hoe! Hij gooit er zelfs een solo uit met het belangrijkste verlengstuk van de man, de baard. Even later wordt McStubblington door de zanger ge?ntroduceerd als zijn beste vriend en man met de fraaiste baard. Eén van de vele running gags. Gedurende de show komen we te weten dat ze alle vier beste vrienden zijn met de mooiste baarden. Na het veelvuldig meezingen van ‘Got Me a Beard’, in canon nota bene, krijgt een gelukkige uit het publiek de award voor beste baard. Lang ervan genieten mag hij niet, de band wil niet in zijn schaduw staan. Sowieso staat alles in de schaduw van het fenomeen de baard. Vrouwen komen op de tweede plaats en een vader zonder baard kan beschouwd worden als een moeder. ‘If Your Dad Doesn’t Have a Beard, You’ve Got Two Mums.’ kan rekenen op veel gejuich aangezien het één van de bekendere songs is dankzij de geinige videoclip.

”This song is about beards!”, kondigt de frontman nogal serieus aan. ”Shaved of His Beard” gaat over wat er gebeurd wanneer je de baard afscheert, men sterft of erger. Nadat de bandleden van Kings of Leon hun baard hebben afgeschoren zijn ze shit geworden. Een mening die niet iedereen deelt in het publiek maar toch wordt er luid meegezongen. Na een zoveelste ode aan de baard eindigen The Beards met ‘You Should Consider Having Sex with a Bearded Man.’. Baarden worden geaaid en ?handen geschud. Wanneer de synthsolo start, rukt de zanger zijn overhemd open en zet het op een solo in de stijl van Foreigner en Van Halen. Ruim een uur lang hebben we een komische rockshow gekregen die in de zomer op elk festival voor een hoop vertier kan zorgen. Hebben we ondertussen de tijd om een baard te laten groeien.