Crosses – Crosses

Crosses(Album – Sumerian Records/Bertus)?Naast Palms en Team Sleep heeft Deftones-frontman Chino Moreno nóg een sideproject: Crosses (geschreven als????). Far-gitarist en Moreno’s jeugdvriend Shaun Lopez en producer Chuck Doom completeren deze band. Laatstgenoemden zochten een zanger bij hun experimentele muziek en Lopez dacht gelijk aan de Deftones-vocalist.

Na EP? en EP?? (in respectievelijk 2011 en 2012) dachten velen dat er eerst een derde EP (???) zou verschijnen, alvorens er een – nieuwe – volledige plaat uit zou komen. Het drietal deed echter iets anders en bracht in plaats van een derde EP een volledig album uit. Debuutplaat Crosses bestaat uit de voorgaande EP’s en ook uit het materiaal dat die derde EP zou vormen.

Albumopener ‘This is a Trick’ is een perfecte binnenkomer, met de rauwe beats en schreeuwerige droomvocalen van Moreno. Het nummer kent een gastbijdrage van voormalig Guns n’ Roses-bassist Duff McKagan en ja, de bass-sound is nét wat voller. Crosses klinkt op Crosses als een mengelmoes tussen dreampop, triphop en alternative rock met een hele fijne flow.

Tracks als ‘Trophy’ en ‘Bermuda Locket’ zijn heel dromerig, waar nummers als ‘The Epilogue’ en ‘Prurient’ echt ontzettend poppy zijn, maar ze hebben allemaal een bepaalde flair om zich heen. Ondanks dat tracks qua intensiteit van elkaar verschillen, horen ze allemaal bij elkaar. Dit betekent niet dat er geen uitschieters zijn.

We noemden eerder al ‘This is a Trick’, maar ook ‘Option’ is met z’n livedrums (ingespeeld door voormalig Far-drummer Chris Robyn), sterke synths en één van de beste vocale prestaties van Moreno een regelrechte voltreffer. Verder naar het einde van de plaat wordt de sound ietwat duisterder, iets onheilspellender. Afsluiter ‘Death Bell’ is de juiste afsluiter van deze plaat. Cleane pianogeluiden, die overgaan in afstandelijke gitaarpartijen, subtiele samples en ijzige beats brengen het nummer naar grote hoogte. Zonder uit de bocht te vliegen komt er zo een einde aan de plaat en wil je hem alleen maar nog een keer opzetten. Fantastisch album.