Within Temptation – Hydra

Hydra-Within-Temptation(Album – Universal) Met? Hydra, alweer de zesde studioplaat na debuutalbum Enter uit 1997, zit? Within Temptation op een redelijke productiviteit. De plaat is er volgens de bandleden eentje die teruggrijpt naar de roots, ruimte biedt voor het experiment én grensverleggend is. Qua grootspraak geen kattenpis dus.

De plaat begint met ‘Let Us Burn’ vrij aardig, maar na anderhalve minuut begrijp je dat die grootspraak loze woorden zijn. Het nummer is gewoon een verzameling van een handvol voorgaande singles, maar dan in een nét iets ander jasje. Op ‘Dangerous’ horen we een gastbijdrage van voormalig Killswitch Engage-vocalist Howard Jones. Hoewel zijn vocalen ietwat afstandelijk klinken en de combinatie wat gedateerd aanvoelt, is dit toch een prima track.

Goed, deze zesde plaat staat vooral in het teken van gastbijdragen. De meest verrassende is die van rapper Xzibit op ‘And We Run’. Het nummer klinkt vooral heel beschamend, geforceerd en weer: gedateerd. Ex-Nightwish-frontvrouw Tarja Turunen komt voor de tergend saaie sprookjes-opera ‘Paradise (What About Us)’ opdraven en Soul Asylum’s Dave Pirner zingt een nootje mee op ‘The Whole World Is Watching’.

Tegen die tijd heb je echter al tot bloedens toe een gloeiende fonduevork in je gehoorgang geramd. Er zit geen vooruitgang in de hele plaat, dus wáár deze plaat grensverleggend zou moeten zijn is één groot raadsel, en ook de songstructuren zijn nergens écht spannend. Goed er is ruimte voor tenenkrommende raps, Safri Duo-percussie (echt!) en hele lelijke clichématige koortjes. Kom op jongens, het is geen 2000 meer.

Met Hydra is Within Temptation vooral heel pretentieus en ontzettend achterhaald. Voor degenen die echt een millenniumprobleem hebben is dit misschien te doen, maar verder? Je moet je de ogen uit de kop schamen als je dit met een serieuze gedachte uitgebracht hebt. Toegegeven, ‘Dangerous’ klinkt bij vlagen aardig, maar echt niet meer dan dat. En meer dan dat heeft deze plaat ook echt niet te bieden.