BirdPen @ Rotown, Rotterdam

Het Britse BirdPen maakt een krachtige start en zet direct in met het prijsnummer van het laatste album Global Lows ‘Saver Destroyer’. Als we met vergelijkingen moeten strooien dan zoeken we het in de hoek van Depeche Mode en Joy Division. Muziek om wiegend in een hoekje te zitten met de gordijnen dicht.

BirdPen bestaat uit Mike Bird en Dave Pen, als je dat weet is de bandnaam ineens een stuk minder leuk, en bracht afgelopen jaar zijn tweede album uit. De heren zijn naast BirdPen ook actief in de band ‘Archive’. Naast de twee eerdergenoemde bestaat de band uit een drummer die er fanatiek op los tikt en een bassist die het woord ‘grooven’ zich geheel eigen gemaakt heeft. De mannen vinden het passend in Rotterdam te staan omdat hun eerste optreden acht a negen jaar terug óók in Nederland was. Ze hadden ongeveer zes mensen verwacht en zijn blij met de vijftig die er uiteindelijk staan.

‘Saver Destroyer’ gaat moeiteloos over in ‘No Escape’. Het nummer is een constante opbouw naar een climax, welke pas aan het einde van het nummer echt doorzet, met een bak herrie als resultaat. We kunnen niet anders zeggen dan dat dit een heel fijn begin is.

Het is een risico natuurlijk, om je set met je sterkste nummers te beginnen. Soms pakt dat goed uit en zit de sfeer er gelijk goed in, soms werkt het ook tegen je. En vanavond is zo een laatste ‘soms’ want halverwege de set zakt het allemaal wat in. De nummers klinken inwisselbaar en blijven niet overeind naast het sterke opening salvo.
Met ‘Off’ doet de band nog een goede poging je weer bij de les te krijgen. De zware keyboardpartij, de vocalen die wat aan NIN doen denken en de drums die het nummer brengen tot wat het is; zwaar, dramatisch, verpulverend. Maar de aandacht zwakt met het akoestische ‘Cold Blood’ weer snel af.

Het tweede deel van de set maakt hierdoor minder indruk en laat een wat bittere nasmaak achter. Het enthousiasme dat we aan het begin hadden ebt langzaam weg waardoor het een optreden als een uit duizenden wordt. Leuk voor een woensdagavond maar niet echt speciaal.

Setlist

 • Saver Destroyer
 • No Escape
 • Admiral Red
 • Nature Regulate
 • The Bridge
 • Alive
 • They Are Coming To Take You Away
 • Off
 • Only The Names Change
 • Cold Blood
 • Missing Sun