Mogwai – Rave Tapes

MogwaiRaveTapesROAR(Album – PIAS) Mogwai mag inmiddels een post rock-instituut genoemd worden, maar heeft geenszins last van enige vorm van vermoeidheid. Sterker nog: elke plaat is nog steeds raak. Goed, je herkent de sound uit duizenden, maar voorspelbaar wordt het nooit. Zo ook op studio-album nummer acht: Rave Tapes.

Gelukkig geen rave plaat, maar wel een plaat waar de Schotten erg met synthesizers flirten. Neem bijvoorbeeld ‘Simon Ferocious’, met z’n bijna orgel-achtige klanken en snerpende gitaren,? ‘Remurderd’, met z’n science fiction toetsenpartijen en trage bassgeluiden of ‘Master Card’, waar de toetsen juist dat beetje extra diepte aan de sound geven.

Hierdoor klinkt de band bij vlagen zelfs wat dansbaar, zonder dat je als luisteraar wilt gaan gooien met termen als ‘sell out’. Nee, Mogwai is nog steeds Mogwai, maar op Rave Tapes zoeken de heren nét dat extra beetje experiment op. Met een sound nog steeds ferm geworteld in bombastische post rock, en epische uithalen, klinken de naar voren geschoven synthesizers bijzonder verfrissend.

Want wie had gedacht dat de band na de ingetogen soundtrack voor de Franse serie Les Revenants?nog zo zou ecceleren? Toegegeven; het trage, bijna ballade-achtige ‘Blues Hour’ lijkt zelfs uit die opnamesessie te komen, totdat de majestueuze gitaarpartijen binnenvallen. Het is ook genieten geblazen op tracks als ‘Hexon Bogon’ en ‘Deesh’, waar grootse gitaarklanken de hoofdrol hebben. Op afsluiter ‘The Lord Is Out Of Control’ wordt ook nog even de vocoder van stal gehaald, waardoor Rave Tapes vooral een echte Mogwai plaat is.