Haim @ Paradiso, Amsterdam

Het is vandaag de tweede keer dat Haim in de Grote Zaal van de Paradiso staat. Volgens eigen zeggen was de vorige keer tijdens het voorprogramma van Alt-J, maar dat klopt niet helemaal. De drie Amerikaanse dames stonden namelijk op de wintereditie van London Calling en maakten toen al een grote indruk met hun popliedjes met invloeden uit de R&B en rockmuziek. Vanavond hebben ze op eigen kracht de Paradiso uitverkocht en wij zijn benieuwd hoe ze het er vanaf brengen.

Achter het podium siert een grote backdrop de zaal. Te zien zijn de drie stoelen waarop de zusjes Haim ook zitten op hun albumhoes, maar dan leeg gelaten. Wanneer de lichten doven komen drummer Dash Hutton en een anonieme toetsenist het podium op en starten zij de intro van ‘Falling’. Een flinke bass vult de zaal wanneer de dames vervolgens opkomen, onder luidt gejuich van het publiek – je zou bijna denken dat er een boyband op het podium staat. De dames spelen het nummer sterk en het publiek geniet met volle teugen.

Na de huilende gitaren in het einde van ‘If I Could Change Your Mind’ is het tijd voor de cover van Fleetwood Mac: ‘Oh Well’. Jongste zusje Alana, die onder andere verantwoordelijk is voor de toetsen en gitaar, neemt de vocalen voor haar rekening. Het nummer wordt krachtig ten gehore gebracht, waarbij vooral de afwisseling tussen het muzikale geweld, waarbij wordt geramd op de drums en gitaren, en de ingetogen zang indruk maakt. Vervolgens wordt weer wat eigen werk gespeeld, waarbij onder andere ‘Honey & I’, ‘Days Are Gone’ en ‘Don’t Save Me’ de revue passeren. De dames werken elk nummer live net iets anders uit dan op plaat, wat een complimentje waard is. Zo kent ‘Honey & I’ een fijn instrumentaal intermezzo en verandert gitarist/hoofdvocalist Dani?lle de toonhoogte in ‘Days Are Gone’ op sommige plekken.

Het publiek vindt het allemaal even leuk. Vooraan het podium verliezen mensen zich in hun gekke dansjes en tussen de nummers door is er af en toe geschreeuw te horen dat eigenlijk gewoon een beetje ongepast is. Toch is de sfeer goed en de menigte zingt dan ook enthousiast mee op de tekst van ‘Forever’. Wanneer de laatste klanken van dit nummer door de zaal weerklinken, wordt het podium in het donker achter gelaten en zijn de dames opeens verdwenen.

Maar, niet gevreesd, want Haim komt weer op een maakt een interessante wissel in de opstelling: Dani?lle neemt plaatst achter de drums en drummer Hutton verwisselt zijn drumstokjes voor een plectrum en een gitaar. En dan is het tijd voor een live-debuut en wederom een cover: ‘XO’ van Beyonce. Toegegeven, bassiste Este haalt die uithalen van Beyoncé niet, maar het is leuk om Haim zo’n bekend R&B-nummer te horen spelen en om te horen dat het ze ook goed staat. Na ‘XO’ gaan Dani?lle en Hutton weer terug naar hun eigen plekje en wordt de toegift afgesloten met ‘The Wire’ en het opzwepende ‘Let Me Go’.

Haim heeft vanavond laten zien dat ze zeker thuishoren in zo’n grote zaal als die van de Paradiso. De pop/rockmuziek die de dames maken vult de zaal en krijgt iedereen mee. Wie weet wanneer we ze weer in ons land zien en wat ze dan weer voor verrassends brengen.