Yuck @ Merleyn, Nijmegen

Geef het de Britten van Yuck?maar te doen: na het goed ontvangen debuutalbum?verliet zanger Daniel Blumberg de band en werd gitarist Max Bloom tot zanger gepromoveerd. Met Ed Hayes als nieuwe gitarist ging?Yuck vervolgens keurig door waar het was gebleven: prima jaren negentig-liedjes schrijven die ergens tussen de?shoegaze van Sonic Youth en?lo-fi indie van Yo La Tengo balanceren. Op deze vrijdagavond in Merleyn blijken beide albums ongeveer even (on)interessant.

Ergens halverwege besluit Max Bloom een praatje te gaan maken met het publiek. Hoe spreek je Nijmegen eigenlijk uit? “Nagmeegan? Naygmehgan?” Snel weer muziek maken, gitaar om de schouder, de lege blik gericht op een denkbeeldig punt achterin de zaal. De hele?Sonic Youth-attitude (daar zijn ze weer) wordt compleet met bassiste Mariko Doi en een naar zijn schoenen starende Ed Hayes.

De liedjes dan. Op deze vrijdagavond werken ze nog vrij aardig: bij ‘Get Away’ beginnen er vooraan wat meisjes te dansen, tijdens ‘Lose My Breath’ knikken de heren erachter allemaal gedwee mee. En hey, daar komt opeens een alleraardigste cover langs van ‘Age of Consent’ – oorspronkelijk van New Order. Het vormt samen met afsluiter ‘Operation’, het enige?self-titled-nummer waarop Max Bloom al de leadzang voor zijn rekening nam, het hoogtepunt van de lome set die Yuck de aanwezigen hier voorschotelt.

Het is inmiddels zaterdag als Yuck opnieuw het podium betreedt. Merleyn wiegt nog even heen en weer op ‘Memorial Fields’ en ‘Georgia’ in een toegift die weinig mensen zich volgende week nog zullen herinneren. Met een aantal prima liedjes geeft Yuck hier een okay?optreden voor wie vrijdagavond loom het weekend in wil luiden. Er zal iets meer pit voor nodig zijn om te beklijven.