Brother & Bones – To Be Alive

Brother & Bones - To Be Alive (150x150)(EP – Dying Giraffe Records )?Met drie EP’s op zak heeft Brother & Bones dit jaar al twee Nederlandse clubshows uitverkocht, namelijk die in Rotown en in Paradiso. De band uit Londen maakt folkrockliedjes en wordt ook wel vergeleken met een kruising van Mumford and Sons en Frank Turner, aangezien hun nummers allemaal vrij uptempo zijn en er lekker in knallen. Met een album in het vooruitzicht, maken we nu kennis met de onlangs uitgebrachte EP To Be Alive.

Voor de radioluisteraar zal ‘To Be Alive’ geen onbekend nummer zijn. Brother & Bones was in 2013 bijvoorbeeld al een keer op bezoek bij 3FM en deed laatst wederom deze radiozender aan om wat werk te laten horen. ‘To Be Alive’ begint rustig, waarna toegewerkt wordt naar een opzwepend refrein met uithalen van frontman Rich Thomas. Thomas heeft een heldere stem die goed past bij de rockfolk die Brother & Bones maakt. Het nummer zit qua opbouw goed in elkaar, waarbij rustige instrumentale delen worden afgewisseld door uptempo stukken waarin de frontman zijn uithalen presenteert.

De tempowisselingen in de muziek van Brother & Bones wordt ook op de rest van het album goed gebruikt, wat zorgt voor een fijne dynamiek op de EP. De gitaren knallen in ‘Raining Stone’, een kalme piano klinkt in het gevoelige ‘Lost As One’ en een snerpende, rauwe synthesizer cre?ert de intro van ‘Long Way To Go’. Laatstgenoemde wordt verder gekenmerkt door aangename percussie en toegewijde zang, waardoor het een sterk en krachtig nummer wordt.

De EP wordt afgesloten met bonustrack ‘Gold & Silver’, het meest ingetogen nummer van de vijf. Hier wordt Thomas alleen ondersteund door een akoestische gitaar, wat het een intieme sfeer geeft. Het is een mooie afsluiter van een afwisselende EP die laat horen dat Brother & Bones niet voor niets twee uitverkochte clubshows heeft gegeven. Nu maar afwachten of het vijftal dit op een volle plaat ook waar kan maken.