Drake @ Ziggo Dome, Amsterdam

Het dak van de zaal blazen en het publiek boeien tot de laatste minuut, daar draaide Drake ogenschijnlijk zijn hand niet voor om gisteravond in de Ziggo Dome. In de grootste zaal in Nederland waar hij tot nu toe heeft gespeeld, schotelt de Canadese rapper het uitzinnige publiek een anderhalf uur durende, energieke show voor. De setlist bestaat uit een mix van oude en nieuwe nummers, eigen liedjes maar ook nummers van anderen waar hij een bijdrage aan heeft geleverd. Hierdoor volgt hit na hit en krijgt het publiek weinig tijd om op adem te komen. Dit lijken de fans echter helemaal niet erg te vinden en Drake’s opmerking “I could go all night” wordt dan ook met gejuich ontvangen.

Dat de 17.000 mensen die op het concert afkwamen zin hadden in een feestje, bleek al tijdens het voorprogramma. Waar onder andere Miguel en Jhene Aiko in de Verenigde Staten openden voor Drake, heeft hij voor het Europese deel The Weeknd meegenomen. De muziek van deze eveneens Canadese artiest is mysterieus, zijn stem breekbaar maar loepzuiver, en de teksten onheilspellend. Waar het Nederlandse publiek The Weeknd nog niet heeft ontdekt, wordt hij door de Drake-fans onthaald met een enthousiasme alsof hij de hoofdact zelf is. Nummers zoals ‘Belong To The World’ en ‘The Morning’ worden door veel mensen herkend en meegezongen.

Drake laat even op zich wachten, maar als hij eenmaal opkomt is het duidelijk dat het publiek toch echt voor hem is gekomen. Het eerste nummer dat wordt ingezet is ‘Tuscan Leather’, wat niet het meest opvallende nummer van zijn laatste album Nothing Was The Same is. Hierdoor gaat het publiek niet meteen uit zijn dak, maar als hij na één couplet Headlines inzet, ontploft de zaal. Dan komt The Weeknd even terug op het podium om op ‘Crew Love’ zijn eigen vocalen waar te nemen, wat ook het enige gastoptreden van de avond is. Het Amsterdamse publiek wordt niet getrakteerd op Rihanna – die wel in de zaal wordt gespot , die in Parijs meezong op ‘Take Care’ (de eerste keer dat ze het ooit samen live zongen), of Kanye West, die in Berlijn te gast was.

Hulp van andere artiesten of een grote band heeft Drake ook helemaal niet nodig. Zijn dj-duo mixt de nummers zo in elkaar dat Drake zijn eigen deel van nummers als ‘Versace’ (Migos), ‘Fuckin’ Problems’ (A$AP Rocky) en ‘Pop That’ (French Montana) kan laten horen. Op ‘Too Much’, origineel met vocalen van Sampha, vraagt Drake het publiek om hulp bij het zingen van het refrein. Hier wordt luidkeels gehoor aan gegeven, en Drake beloont het publiek door een aantal malen “Ik hou van jullie” op dezelfde melodie te zingen. Het is niet de enige keer dat Drake laat zien dat hij zich goed heeft voorbereid. Zo gooit hij er aan het begin van het concert al een “Goedenavond Amsterdam” in, en even later “Laten we knallen!”. Ook vertelt hij dat er voor dit concert de meeste kaartjes zijn verkocht tijdens de hele tour en dat er 17.000 mensen in een uitverkochte Ziggo Dome passen. Dat Drake zo op de hoogte is, waarderen de fans zichtbaar.

Het is duidelijk dat Drake veel kan maken bij het publiek. Zelfs bij wat langdradigere stukken verslapt de aandacht van de fans niet, al ebt de energieke sfeer in deze gevallen wel een beetje weg. Na 45 minuten verdwijnt Drake ineens van het podium, neemt een van de dj’s het over en draait hij nummers van Drake’s debuut-EP So Far Gone. Het publiek raakt uitzinnig door nummers als ‘Successful’ en ‘Best I Ever Had’, maar toch is het vreemd dat Drake de nummers niet zelf doet. Richting het einde van het concert komt een bewegend deel van het podium naar beneden zodat Drake boven het publiek in de zaal kan rondlopen. Hij neemt de tijd om individuele mensen in het publiek aandacht te geven, wat de snelheid uit het concert haalt. Maar zodra Drake terug is op het gewone podium en verdergaat met ‘Fuckin’ Problems’, is iedereen de tijdelijke onderbreking allang weer vergeten.

Drake bewijst deze avond dat hij een echte entertainer is die weet hoe hij het publiek meekrijgt en inpakt. Met een sterkte setlist zorgt hij ervoor dat het hele publiek veel nummers woord voor woord meezingt en -rapt, ongeacht of ze van de oudere of meer recente albums komen. De fans worden beloond voor hun enthousiasme door Drake die het zichtbaar naar zijn zin heeft en laat weten dat het hem niet om het verkopen van cd’s of concertkaartjes gaat. Nee, “I’ma hold you down for the rest of my life, Amsterdam.” En daarmee verlaat Drake het podium, zonder toegift maar met een publiek dat na afloop nog steeds uitgelaten is door de dynamische show die de rapper heeft neergezet.