Blaudzun – Promises Of No Man’s Land

blaudzun(Album – V2 Records) Het gonst rond singer-songwriter Johannes – Blaudzun – Sigmond. De prachtige single ‘Elephants’ van doorbraakalbum Heavy Flowers bereikte de top 40 niet, maar toch was Blaudzun opeens alomtegenwoordig. Tijdens de Olympische Spelen gebruikte de NOS ‘Promises Of No Man’s Land’ als soundtrack, 3FM draait dezelfde plaat grijs; de eerste single van het nieuwe gelijknamige album is overal.

In de aanloop naar de releasedatum wordt de spanning vakkundig opgebouwd, mede dankzij het slim ‘lekken’ van songs, de zogenaamde ‘proloogshows’ en exclusieve luistersessies. Bovendien is een groot deel van de clubtour al lang van tevoren uitverkocht.

Maar het is het allemaal waard. Openingstrack ‘Euphoria’ begint ingetogen, maar verder is album nummer vier grootser en bombastischer dan haar voorganger. De openingstrack wordt gevolgd door de titeltrack en een betere eerste single dan ‘Promises Of No Man’s Land’ had Blaudzun niet kunnen kiezen. Het mooie ‘Too Many Hopes For July’ zou prima de tweede kunnen zijn.

De plaat zit vol prachtige melodie?n en koortjes, begeleid door de uitstekende band met een groot scala aan muziekinstrumenten. ‘Any Cold Wind (Sweet Selene)’ is dromerig en gracieus, terwijl de blazers in ‘Streets of Babylon’ juist zorgen voor een onheilspellend sausje. De dreigende sfeer wordt voortgezet in de daaropvolgende track ‘Halcyon’. De tekst van ‘Ocean Floor (From All The Stars)’ is zwaarmoedig (“I am so tired of walking on bended knees”… “The ocean floor waits for me”), maar door de aanwezigheid van een accordeon voelt het absoluut niet zo.

Dat is tekenend voor de hele plaat; ondanks de zware thema’s als bedrog, verraad, vluchten en eenzaamheid ligt het album dankzij opzwepende ritmes, aangevuld met opgewekte pianoriedeltjes en lieflijke tonen van onder andere een klokkenspel niet ‘zwaar op de maag’. Topplaat.

1 Comment

Comments are closed.