The Mispers @ Rotown, Rotterdam

Een ‘misper’ is voor de Engelse politie Newspeak-achtige slang voor een vermist persoon. Zet vijf van die verdwenen mensen bij elkaar en je krijgt The Mispers, een jonge band uit Londen. In hun thuisstad verkopen ze zalen steevast uit met hun catchy muziek, die nog het best te vergelijken is met The Maccabees, niet in het minst omdat zanger Jack Balfour Scott een zelfde soort emotionele stemgeluid heeft. Rotown is vanavond nog niet eens half gevuld met publiek, maar het kan niet lang meer duren of The Mispers gaan ook in Nederland zalen vullen.

De band bestaat pas net een jaartje, maar heeft duidelijk al veel podiumervaring opgedaan. De vijf staan er ontspannen bij, bierflesjes worden gekanteld en Balfour Scott maakt grap na grap. Een gemoedelijke sfeer, die wordt versterkt door de uitstekende liedjes van het Londense viertal. Wonderschone gitaarlijntjes worden aangevuld met driestemmige zang, en wie mist een basgitaar als je ook een viool hebt? Dat laatste instrument, bespeeld door Hannah van den Brul, staat af en toe wel iets te zacht om boven de gitaren uit te komen. Dat is jammer, want het instrument voegt zeker veel toe aan de originele composities van The Mispers.

Gelukkig is het geluid verder prima, al moet er af en toe wel even een gitaar gestemd worden op het podium. Dat veroorzaakt geen ongemakkelijke pauzes zoals bij andere beginnende bands wel eens het geval wil zijn: Balfour Scott kletst de show ludiek aan elkaar. Als hij niet aan het grappen of zingen is, doet hij eigenzinnige danspasjes op de muziek. Een charismatische frontman, al doet hij meer denken aan de grappigste jongen uit je studentenflat.
Ernst is er ook: de manier waarop nummers als ‘Coasts’ of? ‘Brother’ worden gespeeld hebben iets van de urgentie van Arcade Fire. Toch nodigt het geheel uit tot dansen, wat ook zeker wordt aangemoedigd door de band.

Na nog geen drie kwartier is de band alweer klaar, maar Rotown wil graag nog wat langer met ze verdwijnen. Quasi-tegenstribbelend komt de band weer op. ‘But what about our beer drinking? You are delaying our beer drinking!’ Bier of niet: the Mispers laten vanavond een grote glimlach achter op ieders gezicht door hun combinatie van topliedjes en charme. Doe je best om deze vermiste personen te vinden: ze zullen je niet teleurstellen.