5 Days Off 2014: Snakehips @ Melkweg, Amsterdam

Op het affiche voor de derde avond 5 Days Off in Paradiso met bekende namen als Shlohmo en Rustie, valt de naam van het producerduo Snakehips niet als eerste op. De mysterieuze Britten zijn dan ook nog niet echt bekend in Nederland, wat deels komt doordat ze weinig spelen. Als ze optreden, staan ze voornamelijk op festivals, maar verder dan een aantal shows per maand komen ze nog niet. Nederland doen ze wel met enige regelmaat aan, zo stonden ze vorig jaar op Lowlands en voor dit jaar zijn ze al aangekondigd voor Pitch. De meeste bekendheid hebben ze vooralsnog verworven via het populaire YouTube-kanaal van Majestic Casual, waar al hun eigen nummers en remixes op te horen zijn.

Snakehips staat redelijk vroeg geprogrammeerd op de avond, maar voordat het duo iets na middernacht achter de draaitafels verschijnt, speelt de Britse DJ Melé voor een halfvolle zaal. Zijn set bestaat uit nummers met een zware bas en samples van onder andere DMX en French Montana’s ‘Pop That’. De beats volgen elkaar in razendsnel tempo op, waardoor Melé het toestromende publiek al aardig opwarmt voor wat er die avond nog komen gaat.

Het deel van het publiek dat voor Snakehips is gekomen, moet iets langer wachten omdat de set van Melé wat uitloopt. Toch staan daar twintig minuten later dan gepland de twee Britten een beetje verscholen aan de linkerkant van het podium aan een kleine draaitafel. Dit belet hen er echter niet van vanaf het eerste moment de aandacht van het publiek te pakken. De set bestaat uit nummers met melodieuze baslijnen, gecombineerd met smooth R&B-samples en een donkere beat. Iets heel anders dan de voorganger op het podium in de Grote Zaal, maar het publiek kan er goed mee uit de voeten.

De samples die Snakehips gebruikt, komen veel van old school R&B-tracks, zoals K.P. en Envyi’s ‘Swing My Way’, maar het duo gebruikt ook vocalen van recentere nummers als ‘One Thing’ van Amerie en obscure tracks als ‘Trilingual Dance Sexperience’ van Lil’ Flip vs Dorian Concept. Een van de hoogtepunten van de set is de mix tussen de ‘Get Right’-muzieksample van Jennifer Lopez en de vocalen van Skeelo’s ‘I Wish’. Ook gebruikt Snakehips een aantal van zijn eigen nummers, zoals ‘Make It’ en hun meest bekende nummer, de remix van Bondax’s ‘Gold’. Opvallend is dat ze niet hun eigen debuutsingle ‘On & On’ spelen, iets wat ze in hun andere sets eigenlijk altijd wel doen.

Naast dit kleine detail, missen ook de visuals die voor extra sfeer zorgde in bijvoorbeeld de X-Ray op Lowlands. Maar het meest vreemde is nog de plotselinge aftocht. Na 45 minuten verlaten de twee vrij abrupt het podium, zonder vooraankondiging of bedankje aan het publiek, om plaats te maken voor Shlohmo. Naast deze kleine minpunten speelt Snakehips een sterke set met een goede mix aan beats, samples en melodieuze dansmuziek. Hoewel een groot deel van het publiek niet voor Snakehips lijkt te zijn gekomen, vallen hun beats wel goed in de smaak. De volgende stap voor hen in Nederland is nu het Pitch Festival, waar ze waarschijnlijk nog meer liefhebbers aan hun fanschare zullen toevoegen.