The Jezabels @ Rotown, Rotterdam

De eer valt aan het Australische The Jezabels om de soundtrack te verzorgen voor de eerste zomerse dag van 2014. Met een nieuw album op zak staan er vanavond niet alleen nieuwsgierige nieuwkomers in het publiek maar zijn er ook enthousiastelingen die de band met het vorige album Prisoners al over de streep heeft getrokken.

The Jezabels @Rotown, Rotterdam 090314--2

Het blijft een raadsel waarom er nog altijd een microfoonstandaard klaar staat voor zangeres Hayley Mary. De in een jumpsuit gehesen zangeres komt het podium op als de rest van de band al bezig is met de titeltrack van het nieuwe album ‘The Brink’. Ook vanavond wordt het ding demonstratief aan de kant gezet. De vrolijke synthpop van de Aussies weet het Rotterdamse publiek vanaf de eerste klanken te boeien, althans de meeste van hen.

De band vuurt het ene na het andere nummer op de bezoekers af. Voor de sfeer wel prettig want vooral voorin de zaal wordt volop gedanst. De opzwepende percussie en de hyperactieve gitarist vormen de ruggengraat van het optreden, Hayley werkt bij ons al snel op de zenuwen. Ze moet alle?zeilen bijzetten om boven de band uit te komen en doet dit met een angstvallig hoog stemmetje en helaas niet altijd even toonvast.

The Jezabels @Rotown, Rotterdam 090314--5

Als je het stemgeluid even wegdenkt valt er verder weinig op het optreden aan te merken. De muziek is soms iets te bedacht en niet altijd even origineel maar de uitvoering is veelal perfect. Door de galm op de gitaar, denderende baspartijen uit het keyboard, en de strakke drumpartijen neemt het vaak epische proporties aan.

De band sluit haar set af met ‘Dark Storm’, waar het begin van het nummer nog gemoedelijk kabbelt als een bergbeekje veranderd dit in een door gitaren doordrenkte kolkende massa. Het klinkt alsof er vijf gitaren bespeeld worden in plaats van die ene die Samuel Lockwood in zijn handen heeft.

In de toegift dan nog ‘Easy To Love’. Hayley zingt; When you get your groove on / I go blind / When you get your groove on / I loose my mind / When you get your groove on / the whole world goes blind / So get your groove on girl / we’ll go wild. We knijpen een oogje toe wat betreft de vocalen en concluderen dat The Jezabels verder een puik optreden hebben neergezet. Op weg naar buiten komen we nog een indrukwekkend uitziende merchandise tafel tegen. Sleutelhangers voor 5 euro. Het zegt wat over de professionaliteit van de band, volgend optreden in een uitverkochte Melkweg?

Tekst: Leonie Poot

Fotografie: Wim Barzilay

2 Comments

  • Hayley heeft normaal geen last om alle noten te halen, zie zowat alle andere recensies, maar tijdens het concert zelf kwam Hayley me zeggen dat het geluid helemaal niet goed zat. En toegegeven, als de microfoon mid song gewoon begint te piepen, zit het technisch niet 100 procent snor. Ik denk dat ze daardoor wat uit haar lood geslagen was. Desalniettemin, fantastisch optreden!

  • Wat een zuur stukje over een geweldig concert. Ik denk dat ik degene wel gezien heb, die dit stukje heeft geschreven. Ze stond met haar vriend rechts voor het podium. Als 2 zoutzakken die alles wel gezien hebben, terwijl iedereen om hen stond te swingen.Heb je de zanger van White Lies wel eens gehoord, die zingt zelfs vals. Die van de Editors is ook niet altijd toonvast. Misschien een idee om een ander vak te kiezen Leonie?

Comments are closed.