Traumahelikopter @ Bitterzoet, Amsterdam

Het systeemplafond kwam naar beneden tijdens het optreden van Traumahelikopter op Noorderslag in 2013. Dat alleen al was reden genoeg om in De Wereld Draait Door te spelen. De eerste band die genoeg had aan de minuut, want zo lang duurde het nummer. De buzz volgde en daarmee optredens door het hele land, waaronder Dauwpop en Best Kept Secret.

Dit alles op basis van slechts het debuutalbum en dus was iedereen er als de kippen bij om het label ‘Nederlands hoop in bange dagen’ van stal te halen. De verwachtingen voor album nummer twee, I Don’t Understand Them At All zijn daardoor hoog. Deze werd onlangs gepresenteerd in de Groningse Vera en de Amsterdamse Bitterzoet, wij waren bij laatstgenoemde show.

Het Amsterdamse White Slice mag de avond openen en begint prima aan de set. Echter, al gauw verzinkt het gezelschap in zijn eigen eentonigheid: er zit totaal geen afwisseling in de instrumentatie of vocalen. Echt slecht is het niet, maar enerverend is anders. Het grootste manco? Een dag eerder in de Vera verzorgde Afterpartees de support.

Nee, dan Traumahelikopter zelf. De Groningers knallen erin en doen met single ‘Alone’ al vrij vroeg in de set gelijk de matige support vergeten. Het zweet van het trio op het podium vliegt in het rond, maar het bier in de zaal blijft in de glazen: het publiek gedraagt zich. Het is wat dat betreft een vreemde gewaarwording: de gekte van de jonge band slaat niet over op het publiek.

Het duurt lang voordat er enige beweging in het publiek komt, maar nadat frontman Mark Lada de aanjager speelt als hij ‘Last Night I Dreamt I Killed Myself’ aankondigt begint men toch voorzichtig te dansen. De band speelt niet foutloos, maar daar draait het niet om bij Traumahelikopter. Feest! Bier! Dansen! Dat, maar dan vanavond met mate. Maar dat geeft helemaal niet, want die tweede plaat is op deze manier ook prima gepresenteerd.