Cloud Control @ Rotown, Rotterdam

Laat het duidelijk zijn dat het vanavond een maandagavond is in Rotown: de Rotterdammers lijken niet in staat de zaal voor meer dan een derde te vullen. Wat dat betreft lijkt het de reis van zo’n 24 uur die het Australische Cloud Control heeft moeten afleggen om hier te komen niet waard. Gelukkig is het viertal na het succes van hun eerste plaats naar Engeland verhuisd. Twee jaar geleden verkocht de band de zaal aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam nog uit. Gezien de band afgelopen zomer een album aan haar repertoire heeft toegevoegd, lijkt het extra bijzonder dat de opkomst vanavond wat mager is.

De vrolijke indie-folk van het eerste album heeft plaats moeten maken voor het wat zwaardere werk van Dream Cave. Het indie-bandje wat we op Bliss Release hoorden is amper te herkennen in het geluid wat de vier Sydneysiders laten horen in het openingsnummer ‘Scream Rave’. Er wordt een soort obscuur ambientgeluid ten gehore gebracht wat de rest van de set ook niet meer terug komt. Na deze opener gaat de band, net als op de laatste plaat, over op Dojo Rising, wat de set al onmiddellijk een stuk grijpbaarder maakt.

Wanneer je het viertal op het podium ziet staan doet het geheel wat ‘High School’ aan, maar het blijkt dat uiterlijke schijn hier bedriegt, want de sound klinkt veel gelaagder en dieper dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Leadsinger Alister Wright lijkt dan ook helemaal op te gaan in zijn eigen wereld, mede door de emo-lok die zijn ogen van de buitenwereld afschermt. Cloud Control lijkt überhaupt niet veel contact met het publiek te zoeken, maar heeft dat ook niet nodig. Het lijkt de ideale ‘Rotownband’, waar je elk moment tijdens de set even binnen kunt lopen.

Heidi Lenffer lijkt de zwakke schakel vanavond. De toetseniste lijkt de naar het einde van nummer ‘Scar’ het meeslepende loopje niet meer te kunnen timen. Daarnaast is de samenzang tussen Lenffer en Wright tijdens het nummer ‘Ghost Story’ ook niet zo sterk als deze eerder in de set was. Ondanks de kleine foutjes die de band naar het einde van de set lijkt te maken, weet ze toch een blijvende indruk achter te laten. De algehele zit sterk in elkaar, ondanks dat de nummers niet altijd even goed bij elkaar aansluiten. Wel wordt het werk vanavond wat rauwer gebracht dan dat we het van de plaat kennen, wat de samenhang van de set ten goede komt.

Het is natuurlijk cliché om te zeggen dat een band een groter publiek verdient, maar omdat vanavond waar is zeg ik het toch: Cloud Control verdiende vanavond een groter publiek. De band moet na vanavond nog door naar Doornroosje (Nijmegen) en Tivoli? (Utrecht), wat wellicht de geringe drukte van vanavond verklaart.