Cloud Control @ Doornroosje, Nijmegen

We zouden het bijna zijn vergeten, maar?Cloud Control was één van de zomerhypes van 2011. Lowlands, de-Affaire en een flinke clubtour waren het resultaat van het zeer hitwaardige debuutalbum?Bliss Release. Maar de Australi?rs, tegenwoordig woonachtig in Londen, tuimelden vervolgens als kangoeroes van de muziekradar. De voorzichtige koerswijziging op het tweede album bleek niet op dezelfde respons te kunnen rekenen, waarna de festivalweides opeens ver weg waren. Met een nieuwe clubtour langs vertrouwde zalen als Tivoli, Rotown en Doornroosje hoopt het viertal hier ongetwijfeld verandering in te brengen. Een prima performance in Nijmegen is vanavond alvast een stap in de goede richting.

Cloud Control speelt vanavond acht nummers van die moeilijke tweede plaat,?Dream Cave. Althans, moeilijk op papier. Met nummers als ‘Scar’, ‘Dojo Rising’ en ‘Promises’ bewijst het viertal gelukkig dat er met die nieuwe nummers ook een stuk meer spanning in de set zit dan voorheen. Tijdens die vorige show in Doornroosje leek de band uitgeblust, moe van haar eigen inhoudsloze meezingsurfpop. Vanavond staat zanger Alister Wright over het podium te springen, zijn gitaar uitgedost met aangestoken siervuurwerk. Heidi Lenffer danst weer haar eigen danspasjes achter haar keyboard zoals we die aan het begin van de?Bliss Release-tour zagen.

En toch schuilt er nog altijd iets kinderlijks in Cloud Control. Die emo-lok van Alister bijvoorbeeld, of die repeterende oehoehoe-koortjes die in vrijwel elk nummer terugkeren. Opnieuw komt er een snippet van Butthole Surfers langs op ‘Gold Canary’: het is na drie jaar uitgemolken en voorspelbaar geworden. Jammer, want oudjes als ‘Just For Now’ en ‘This Is What I Said’ blijken nog niks aan hitpotentie te hebben ingeboet. Het wisselvallige karakter van het optreden wordt in stijl afgesloten met een sterke uitvoering van ‘Dream Cave’, de titeltrack van het recentste album.

Cloud Control geeft vanavond één van de betere optredens die we de laatste jaren in Nederland van ze hebben gezien. Met de tweede plaat hebben de Australi?rs nu een aardig repertoire voor een boeiende en bij vlagen dansbare set. Als ze de oudere nummers weer met hetzelfde plezier en overtuiging kunnen brengen als de nieuwe, zal Cloud Control snel genoeg weer richting uitverkochte zalen gaan. Voor nu was het alvast een prima comeback.