Milky Chance – Sadnecessary

Milky Chance - Sadnecessary (150x150)(Album – Lichtdicht Records) Clemens Rehbein en Philipp Dausch zijn twee jongens uit het Duitse Kassel die na hun eindexamen niet precies wisten wat ze wilden gaan doen en toen met het idee kwamen om een platenlabel op te richten. In de oude slaapkamer van Rehbein zijn de twee jongens vervolgens aan de slag gegaan met het maken van muziek en brachten vorige zomer onder de naam Milky Chance ‘Stolen Dance’ uit, dat in hun thuisland, maar ook in Tsjechi?, Zwitserland en Oostenrijk goed werd opgepikt. Nu is er een compleet album, Sadnecessary genaamd, uitgebracht op hun eigen label dus.

De plaat is compleet opgenomen in die oude slaapkamer van Rehbein, met minimale middelen: een computer, akoestische gitaar en de nodige software. Dit hoor je op de plaat terug in het ietwat droge geluid dat Milky Chance zijn charme geeft. In de vocalen zijn de Duitse roots van Rehbein terug te horen, maar dat stoort eigenlijk ook niet. De beats zijn simpel, toegankelijk en catchy. De liedjes zijn stuk voor stuk uptempo en hoewel het duidelijk popmuziek is, hoor je er invloeden uit de folk- en reggae in terug.

De single ‘Stolen Dance’ ken je misschien al. Het is een aanstekelijk liedje met een droevige boodschap: iemand missen van wie je houdt. Het stemgeluid van Rehbein heeft een rauw randje en klinkt wat hol in de uithalen, waardoor er gevoel in het nummer komt te liggen. Maar ‘Stolen Dance’ is niet het enige prijsnummer dat Sadnessessary waarborgt. Zo is er bijvoorbeeld ‘Sweet Sun’, met een aangenaam dreunende bas en een pakkend refrein, maar ook albumopener ‘Stunner’ waarin snerpende gitaarklanken de toon zetten.

Zo blijkt dat je met minimale middelen heel leuke dingen kan doen. Milky Chance houdt het simpel, en daar schuilt waarschijnlijk ook hun kracht. Sadnecessary verveelt nergens en zelfs het feit dat er twee versies van ‘Feathery’ op staan verandert dit niet.