Nothing – Guilty of Everything

20140108-150456(Album – Relapse Records) Voor het debuutalbum van Nothing waren de verwachtingen hooggespannen en was er volop buzz. Shoegaze is hip, zanger Domenic Palermo zat twee jaar vast voor een steekpartij, Relapse tekende de band en Pitchfork zeek de boel af.

Guilty of Everything is een dijk van een plaat geworden, zo eentje die net als Sunbather een hele nieuwe doelgroep fans voor alternatieve muziek zou kunnen aanboren door de grensoverschrijdende insteek. Loodzware gitaarlijnen overspoelen je als luisteraar terwijl Palerma soms tegen het zeurderige aan je bij de les blijft houden met zachte zanglijnen. Bands als My Bloody Valentine en The Cure maar nog meer The Smashing Pumpkins tijdens Siamese Dream liggen voor de hand, Nothing drijft op reverb-effecten, diep wegzakkende drums, af en toe een versnelling en na?eve zang.

Zelfs al heb je helemaal niks met bovenstaande bands zou ik Guilty of Everything toch een kans geven. Het debuut doet iets dat genregenoten als Anne en Whirr niet lukt, een open ingang naar het shoegaze-genre bieden door alle andere invloeden.