Elbow @ Paradiso, Amsterdam

Elbow is in Nederland en dat zullen we weten ook. De show in de Paradiso is volledig uitverkocht (volgens velen binnen één minuut) en de heren mogen ook nog een minuutje spelen in De Wereld Draait Door. Wij zijn niet bij het televisieprogramma, maar wel bij de show in de Amsterdamse poptempel.

De vijf heren uit Manchester doen het zonder voorprogramma, maar het vele publiek is gelukkig al helemaal opgewarmd als de band het podium betreedt en een luid applaus valt de band ten deel. De vraag is deels hoe de tracks van nieuwe plaat The Take Off And Landing Of Everything in een live-uitvoering zijn, maar ook hoe het oudere werk er vanaf komt.

Het is naast de nieuwe plaat?The Seldom Seen Kid en Build A Rocket Boys! wat de toon slaat. En ondanks dat de nieuwe plaat niet zo spannend is als het voorgaande werk, weet het zich live wel te meten met de andere platen. Opener ‘Change’, met hele fijne synthesizers en bass, doet weinig onder voor bijvoorbeeld ‘The Bones Of You’ of ‘The Birds’.

De band is in topvorm vanavond en haalt alles uit de kast. Helemaal foutloos is het niet, maar wat deert het. Het geluid is fantastisch, evenals de lichtshow. Frontman Guy Garvey is weer de vrolijke beer op het podium, al helemaal als hij ziet dat een klein jongetje op de rand van de bühne is gaan zitten. Hij gaat in gesprek met hem, doopt hem Snowball en draagt later ‘Lippy Kids’ aan hem op. Garvey houdt niet alleen het publiek bij de les, hij zorgt met wat grapjes tussendoor ook voor een luchtige sfeer.

Langzaam maar zeker bouwt de band op naar een aantal hoogtepunten. Eerste hoogtepunt is een werkelijk geweldige uitvoering van ‘The Loneliness Of A Tower Crane Driver’, waarin de band heerlijk breekbaar klinkt. Ander hoogtepunt is een ijzersterke versie van ‘Mirrorball’, waar de discobal in de zaal een fantastische bijrol speelt. Elbow speelt een wonderschone set in een wonderschone zaal en bevestigt eens te meer hoe goed de band nou echt is.