Dearworld – Observe Absorb Evolve

Dearworld - Observe Absorb Evolve 200 (115x115)(album – Dying Giraffe?Recordings)?In september van het jaar 2011 sprak een van onze redactieleden al met de mannen van Dearworld. Deze vier heren uit Oss hadden toen al succesvolle shows op Solar en Paaspop achter de rug en stonden aan de vooravond van een optreden in Paradiso. De heren waren toen al bezig met hun album, maar die ligt pas sinds februari dit jaar op de planken, Observe Absorb Evolve genaamd. Een album dat vol staat met dance, electro en rock.

Observe Absorb Evolve is een soort drieluik geworden, waarin elk van de titelwoorden een afbakening vormt van de muziek op de plaat. Zo bestaat het Observe gedeelte uit ‘Isolationation’, ‘Paradox Superstar’ en ‘Everything You Are’. Deze nummers staan vol met synthesizers, effecten, loops en een duistere ondertoon. De heren zeggen ge?nspireerd te zijn door onder andere Muse, Depeche Mode en Soulwax en de vergelijking met Muse is op dit eerste gedeelte dan ook goed te maken. Toch weten deze eerste tracks niet zo goed te verkopen en lijken de melodie?n een beetje goedkoop.

Gelukkig verandert dit bij het tweede deel van de plaat, Absorb, bestaande uit wederom drie tracks. In ‘Symmetry’ gooit de band het tempo omhoog, worden de rockinvloeden versterkt en weet de krachtige en vervormde stem van Robin Borneman te overtuigen. De opvolgende ‘Ashes’ en ‘Mirage’ zijn juist wat rustiger, maar weten de aandacht vast te houden met de dromerige elektronica die hier ten gehore wordt gebracht.

Tot slot is er dan Evolve, waar ‘Waster’, ‘Ran Outta Love’, ‘Spark’ en ‘Remain’ onder vallen. ‘Waster’ wordt direct ingezet met synthesizer klanken met een rauw randje waarin de invloed van Soulwax dan juist weer goed te horen is. Ook het uptempo ‘Ran Outta Love’ klinkt lekker aanstekelijk. In ‘Spark’ gaat het tempo dan weer omlaag, en is het de heldere en gevoelige stem van Borneman die in de intro de boventoon voert. Met het duistere ‘Remain’ wordt de plaat vervolgens treffend afgesloten. Een plaat met een valse start, maar waaruit blijkt dat Dearworld goed thuis is in het straatje van electrorock.