Disclosure @ Klokgebouw, Eindhoven

Mensen die op elkaar klimmen, slipjes die door de lucht vliegen en shirtjes die uit gaan. Disclosure – dé dance-sensatie van 2013 – is nog steeds meer dan hot.?De Britse broertjes Guy (22) en Howard Lawrence (19) maakten met debuutalbum?Settle?één van de albums van 2013 en verwierven onder meer mooie spots op festivals als Pitch en Lowlands. Dat hun frisse variant van jaren negentig house veel mensen aanspreekt blijkt ook uit een ruim van te voren uitverkocht Klokgebouw in Eindhoven, waar zo’n 4.000 man vastbesloten zijn het weekend in stijl in te luidden.

“Eindhoven! This is our first show here, so shall we make it a special one?!”?Vanavond staan de broertjes Howard alleen in de oude frabriekshal. Populaire gastvocalisten als Sam Smith, Eliza Doolittle en AlunaGeorge zijn in geen velden of wegen te bekennen, maar erg is dat niet.?Voor een krappe anderhalf uur wordt het Klokgebouw gevuld met spannende deephouse, souvolle beats en diepe bassen. Vooral tijdens de eerste helft van het optreden worden de nummers knap aan elkaar geweven. Tijdens het startsalvo, met ‘F For You’ en?’When A Fire Start To Burn’, slaat het publiek direct aan het dansen.

Disclosure live?staat er vanavond op het kaartje. Dat is waar.?Guy speelt de basloopjes live op zijn basgitaar en Howard neemt veel percussie voor zijn rekening. Ook de fraaie lichtshow in combinatie met de symmetrische podium-aankleding voegt een extra dimensie toe aan het optreden.?Toch lijkt ook een aanzienlijk deel van het optreden uit een doosje te komen, waardoor de uitvoeringen van bijvoorbeeld ‘Help Me To Lose My Mind’ en het als climax functionerende ‘Latch’ vrijwel identiek zijn aan de uitvoeringen van?Settle. Liedjes die het zowel goed doen als achtergrondmuziek thuis als op vol volume in een club.

Het is knap hoeveel hits er op de setlist van Disclosure staan. Van?Settle?doen in het bijzonder het luidkeels meegezongen ‘White Noise’ en het eerder genoemde ‘Latch’ het goed, maar ook minder bekende nummers als ‘Boiling’, ‘Tenderly’ en het nieuwe ‘Apollo’ passen uitstekend tussen de andere nummers. Het publiek reageert bij vlagen uitzinnig maar kan de aandacht er niet altijd bijhouden. Dat is niet geheel wonderbaarlijk. Soms opereert Disclosure nog wat afstandelijk en de broertjes moeten zichtbaar inspanning leveren om het Klokgebouw aan hun voeten te krijgen. Qua publieksparticipatie zit er ook nog meer in. Vooral Howard is bewust bezig met het opzwepen van het publiek, maar dit gaat nog niet altijd even natuurlijk. Voor nu lijkt het een kwestie van ervaring. Het materiaal en talent is alvast daar en er wordt een fris en sfeervol optreden neergezet.?Disclosure is hard op weg een briljante liveact te worden, maar heeft nog wel even te gaan.