Earl Sweatshirt @ Melkweg, Amsterdam

Ongeveer twee jaar geleden schreven we een tamelijk negatieve recensie over Odd Future in Paradiso. Daarna zagen we de groep nog een keer live, maar ook dat viel tegen. Tyler, The Creator is op cd een zeer verdienstelijke rapper, maar live weet hij daar maar weinig van waar te maken. Dus toen ik zag dat Earl Sweatshirt naar de Melkweg kwam voor een solo show, stond ik nou niet meteen te popelen. Hoewel ik hem op cd ook zeer kan waarderen, kon ik me nauwelijks voorstellen dat hij het live dan wel waar zou maken.

Het concert is niet uitverkocht, maar toch is het aardig vol in de Melkweg, vooraan staat het vol met middelbare scholieren, die nog steeds in de trance lijken te zijn van de hele Odd Future-hype. Achterin staat de oude garde, te cool om echt los te gaan, maar toch wel benieuwd wat Earl in zijn mars heeft. Als Odd Future-lid Lucas Vercetti het podium op komt om wat plaatjes te draaien, ontstaat er midden vooraan al direct een gedegen moshpit. De echte Odd Future-fans zijn klaar om helemaal kapot te gaan vanavond.

Na een kwartier komt de twintig jarige Earl Sweatshirt het podium op gelopen, en zet zijn eerste nummer direct in. Wat meteen opvalt is dat Earl perfect articuleert en goed te verstaan is. Hij kiest ervoor om alles zelf te rappen, dat wil zeggen dat hij niet over zijn eigen vocalen heen rapt, zoals veel Amerikaanse rappers wel doen.

Er is geen enkel nummer wat veel langer duurt dan anderhalve minuut. Dat lijkt jammer, maar stoort eigenlijk niet omdat hij gewoonweg veel verses weg laat van gastrappers. Bovendien zorgt het ervoor dat het tempo er goed in blijft. Tussen de nummers door toont hij een vernuft te hebben wat bij de rest van Odd Future niet voor lijkt te komen. Hij laat merken dat hij van een feestje houdt, maar dat er ook meer is dan “getting fucked up”. Op een bepaald punt probeert hij dat duidelijk te maken aan het publiek, maar dat komt niet helemaal aan, want bij de woorden “fucked up” begint iedereen te joelen, en blijft Earl achter met een blik die vertelt dat dat nou precies niet is wat hij bedoelde.

Hoewel hij groot is geworden door lid te zijn van Odd Future, zou hij er verstandig aan doen zich van de groep te distanti?ren. Want hoewel Earl met veel plezier helemaal los gaat om alle OF-fans te vermaken, is te zien dat Earl nog veel meer kan dan dat. Hij wordt als het ware beperkt door zijn eigen publiek, waarvan hij aanvoelt dat ze hem niet zouden volgen als hij ook zijn andere, meer doordachte kant, die sporadisch toch doorschijnt, meer ruimte zou geven.