Amenra @ Mezz, Breda

Na een uitverkochte show in Eindhoven keert het Belgische Amenra terug naar Nederland om daar opnieuw te schitteren. Lokale opener is dit keer The Fifth Alliance en verrassende derde is geen Church of Ra-band maar Eleanora.

Van de openers verrast The Fifth Alliance met hun eerste nummers, terwijl Eleanora dit juist met het laatste nummer doet. Beide bands maken muziek die als sludge omschreven kan worden, alleen met hele andere toevoegingen. Waar The Fifth Alliance het rustig(er) aan doet, met uitgesponnen melodielijnen waar Deafheaven trots op zou zijn knalt Eleanora energieker door, maar weet op het einde een ritme te vinden waarop iedereen massaal met de hoofden op mee blijft deinen. Maar ook de Bredenaren kunnen knallen, dat bewijzen de overige nummers van hun laatste album.

Als Mathieu Vandekerckhove, getooid met James Hetfield snor het podium betreedt en ‘The Pain It Is Shapeless We Are Your Shapeless Pain’ inzet,?valt het grootste gedeelte van de Mezz stil. Jammer dat er altijd mensen blijven doorkletsen aan de bar of alles flitsend met hun telefoon fotograferen want het doet afbreuk aan de sfeer die Amenra neerzet. Juist die sfeer, met spaarzaam licht en zwart-wit-visuals die fans van True Detective moeten aanspreken, maakt hun show tot de beleving die er op plaat niet is.

De setlist vanavond is identiek aan de show in Eindhoven wat licht afbreuk doet aan de pret als je daar ook al was. Desalniettemin staan nummers als ‘Razoreater’, ‘Boden’, ‘Terziele’, ‘Nowena’, ‘Am Kreuz’ en ‘Silver Needle. Golden Nail’ als een huis. Het geluid moet in het eerste nummer nog even afgesteld worden maar daarna is er op de band en zaal niets meer aan te merken. Wie op een toegift of een bedankje van de band hoopt komt bedrogen uit, maar deze Brabantse zondagsmis was opnieuw een daverend succes voor Amenra.