Intergalactic Lovers @ Rotown, Rotterdam

Philipp Weies is de naam van het onbekende gezicht vanavond op het podium van Rotown. Althans, een onbekende naam voor het gezelschap wat ons vanavond van muziek gaat voorzien. Frontvrouw Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers heeft een ongeluk gehad met haar rechterhand en heeft haar rol als gitariste daarom moeten afstaan. Maar, zoals de Vlaamse zangers ons al vertelt: elk nadeel heeft een voordeel. Lara heeft zonder gitaar alle ruimte om haar dansmoves te tonen, die ergens tussen obscuur en schattig in vallen maar wel de hele set wat speelser maken.

Buiten de gevarieerde moves die Chedraouis nieuwe rol haar hebben opgelegd en de relaxte of soms zelfs nonchalante houding van de bandleden, blijft de nieuwe plaat Little Heavy Burdens een zware kluif, verpakt in vaak veel minder catchy deuntjes of toegankelijke hitstructuur dan het eerste album. Nummers als ‘War’ en ‘Someday’ moeten wat vaker beluisterd worden om grip op te kunnen vatten.? Melancholische klanken van drum en zang doen ons totaal niet denken aan het indiebandje van de eerste plaat. Waar deze nummers op plaat aanvankelijk misschien naar de next-knop doen neigen, komen deze live juist goed uit de verf. Vooral het vindingrijke werk verzet door gitarist Maarten Huygens zorgt voor de overtuigingskracht die deze nummers live juist wél kennen. Door gebruik van galmende lapsteel en bijna postpunkachtige experimenten durft de beste man buiten de lijntjes te kleuren. De nummers hebben op plaat wat tijd nodig, maar live overtuigen ze gemakkelijk.

Hiermee lijkt de Belgische formatie een interessant repertoire opgebouwd te hebben. Na Greetings & Salutions zorgt de nieuwe plaat voor de nodig afwisseling. Live loopt alles nog wat rommelig en lijkt er af en toe wat miscommunicatie te bestaan tussen bandleden, maar gelukkig hoeft de muziek er niet onder te lijden en zorgt het zelfs voor een soort ontspannen sfeer. Zeker wanneer hitjes ‘Shewolf’ en ‘Delay’ ten gehore worden gebracht straalt de band weer van het zelfvertrouwen. Maar ook de nieuwe single ‘Islands’ krijgt het publiek in beweging en tijdens afsluiter ‘The Fall pt. 2’ krijgt Chedraouis het publiek zover om mee te klappen in een minuten durende fade-out. Het vertrouwen in sommige, wat zwaardere, nieuwe nummers moet misschien nog een beetje gevonden worden, maar de plaat is ook nog maar een maand uit. Geef de band wat tijd en de liveperformance zal nog indrukwekkender zijn.

Setlist:
1. ??Lost Message
2. ??Northern Rd.
3. ??Shewolf
4. ??Great Evader
5. ? Someday
6. ??Islands
7. ??War
8. ??Distance
9. ??No Regrets
10. ?Howl
11.??Bruises
12.??Obstinate Heart

Encore:
13.?Delay
14.?The Fall Pt. 1
15. The Fall Pt. 2